2024. március 29., péntek

Csökkentette az alapkamatot a jegybank

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) Végrehajtó Bizottsága tegnap úgy döntött, hogy 2,5 százalékra csökkenti az irányadó kamatot. A most meghatározott, legalacsonyabb szint a központi pénzintézet magyarázata szerint hozzájárul a hitelképesség és a gazdaság növekedéséhez.

A Végrehajtó Bizottság a döntéshozatalkor elsősorban az augusztusi, középtávú inflációs projekciót és más hazai meg nemzetközi makroökonóniai mutatók várható alakulását tartotta szem előtt.

Az augusztusi előrejelzések szerint az inflációt, akárcsak a korábbi években, szigorúan ellenőrzés alatt tartják, és a következő két évben a 3 százalékos célérték-tartományban mozog, ettől mindkét irányban legfeljebb másfél százalékkal lehet eltérni. Júniusban az évközi infláció a korábbi előrejelzésekkel összhangban alakult, és 1,5 százalékra csökkent.

Az NBS közleménye szerint július végén az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed a várakozásoknak megfelelően csökkentette az alapkamatot, az Európai Központi Bank (ECB)

pedig jelezte, hogy legalább 2020 derekáig vagy változatlanul hagyja, vagy csökkenti az irányadó kamatokat. Ez hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig fennmaradjanak a kedvező globális pénzügyi körülmények, mint ahogyan korábban előirányozták, de a monetáris politikában továbbra is nagy óvatosságra van szükség.

A Végrehajtó Bizottság tegnap elfogadta az inflációról szóló augusztusi jelentést, melyet augusztus 14-én ismertetnek a nyilvánossággal. A jegybank legfelsőbb döntéshozó testülete legközelebb szeptember 12-én határoz az alapkamatról.