2024. április 20., szombat
I. NYÍLT KUTTYOGATÓ VILÁGBAJNOKSÁG

Történelem és megvalósult álom

Mali Zvornikon péterváradi világbajnokot avattak – Három magyarkanizsai a dobogón
A magyarkanizsai különítmény Fejsztámer Róbert polgármesterrel (Buzás Mihály felvétele)

A magyarkanizsai különítmény Fejsztámer Róbert polgármesterrel (Buzás Mihály felvétele)

Az oda- és visszautazgatásokat is beleszámítva két héten át tartott tájainkon az első kuttyogató világbajnokság. A péterváradi nyitányt, majd a magyarkanizsai kemény megmérettetést követően Mali Zvornikon tartották meg a torna záróversenyének két fordulóját. Predrag Radosavljev és Saša Bajazet Magyarkanizsán fogott kilencvenhárom kilós harcsájának, valamint péterváradi jó szereplésének köszönhetően behozhatatlannak tűnő előnnyel érkezett a zárótornára. Itt is szerettek volna bizonyítani, de ez már nem sikerült nekik. A többi éremesélyes azonban nem ülhetett a babérokon, hiszen a rendkívül szoros eredmények miatt egyetlen termetes harcsa zsákmányolása akár öt-hat hellyel is előbbre vihette volna a csapatot.

A Drina-tó máskülönben is rigolyás harcsaállománya most alaposan összekuszálta a szálakat. Csak a középmezőnynek meg a mindeddig zsákmánytalanoknak adott halat, az élboly csapatait faképnél hagyta. Az első versenynapon két, centire egyforma értékelhető harcsa került horogra, a hat dekával súlyosabbat a szabadkai Saša Damjan és Vörös Ervin zsákmányolták, a másikat pedig a moholi Muzslai László és Török Vilmos. A második versenynapon a szabadkaiak – akiket a Duna faképnél hagyott, a hazai pályának tartott Tisza pedig nem állt szóba velük – ismét remekeltek, és tíz kilón feletti harcsával megnyerték a második fordulót is, összesítettben pedig az ötödik helyre verekedték fel magukat. A nemzetközi csapat – a szegedi Kószó Imre és a magyarkanizsai Bata Ferenc – későn váltott magasabb fokozatba, de övéké lett a dicsőség, hogy megszákolhatták az első VB utolsó, öt kiló feletti harcsáját.

Dávid Zoltán, Kanyó János, Saša Bajazet, Predrag Radosavljev, Bata István és Žarko Čekrdžin (Buzás Mihály felvétele)

Dávid Zoltán, Kanyó János, Saša Bajazet, Predrag Radosavljev, Bata István és Žarko Čekrdžin (Buzás Mihály felvétele)

Maradt tehát a Magyarkanizsán kialakult sorrend. Világbajnokok a péterváradi Šaran tagjaiként versenyző Radosavljev és Bajazet, második a magyarkanizsai Bata István és a palicsi Žarko Čekrdžin, míg a harmadik helyet magyarországi csapatként fellépő, de magyarkanizsai Kanyó János és Dávid Zoltán foglalta el. A világbajnoki dobogóra felkerülteknek tehát fele magyarkanizsai. Ugyanakkor horgászkörökben köztudomású, hogy Žarko Čekrdžin is a magyarkanizsai Tisza-parton van otthon, tehát majdhogynem észak felé billent fel a dobogó.

Tekintettel arra, hogy hármas szervezésű VB-ről van szó, a magyarkanizsai sikerhez jól illett Fejsztámer Róbert polgármester Mali Zvornik-i látogatása. Az ünnepélyes zárórendezvényen magyarul elmondott ihletett beszéde nemkülönben.

Vojislav Stamenkovićnak, a Szerbiai Kuttyogató Szövetség elnökének olykor már elcsépelt szállóigéi – történelmet írunk, álmokat váltunk valóra – valós formát öltöttek. Annak beharangozásán, hogy két év múlva Európa-bajnokságot szervezünk; megalakítjuk az európai kuttyogatók asszociációját; Szerbiában központosítjuk a kuttyogatómozgalmat… senki sem lepődött meg. És megvalósulásában sem kételkedik.