2024. április 24., szerda

Jövőre mutatkoznak meg a társasági adó csökkentésének eredményei

A kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cégeket érintő, január 1-jén bevezetett nagyarányú adócsökkentés csak egy év elteltével hozza meg gyümölcsét – szögezte le Svetislav Kostić, a fővárosi Jogi Kar docense Belgrádban tegnap, amikor bemutatták a tudásipar adókedvezményeit

„A társasági adóról szóló törvény módosításával 15-ről 3 százalékra csökkentettük a Szerbiában megteremtett szellemi tulajdonra kivetett adót, de például Magyarország ezt már vagy egy évtizede megtette, úgyhogy Szerbia voltaképpen az ilyen országok után lohol” – magyarázta Kostić.

Újdonság az is, hogy a foglalkoztatottak jobb munkafeltételeibe való befektetés költségnek számít, és ennek alapján csökken az adóalap. Az ösztönző intézkedés célja a cégek külföldre telepítésének megakadályozása.

„Bevezettük a kedvezményt, de valójában lehet, hogy nem is, csupán csak alkalmazkodtunk az adott körülményekhez. Ám Magyarországtól eltérően, ahol a szellemi tulajdonból eredő jövedelemre 4 százalékos az adó, nálunk 3 százalékos ez az adónem” – mondta Kostić.

Nenad Paunović, a köztársasági kormányfő tanácsosa kiemelte, hogy Szerbia készül a leggyorsabban, évente 30 százalékkal bővülő szektor, a tudásipar fejlesztésére, és ennek megfelelően a digitális tudás fejlődéséhez igazítja az oktatási rendszert. Mint mondta, „az IT szektor teremti meg a bruttó hazai termék 6 százalékát, ezért fontos a fejlesztése”.

Hozzáfűzte, hogy az általános iskolákban bevezették az informatika tantárgyat, egyre több a digitális képzést nyújtó gimnázium, 100 millió eurót fektettek be tudományos központok fejlesztésébe, 1100 doktorandusz jutott álláshoz, január 1-je óta pedig létezik egy országos tudományfejlesztési alap, amely szorosabbra fűzi a tudomány és a gazdaság kapcsolatát.