2024. április 23., kedd

Titkos tárgyalások zajlottak le Berlinben

Pristina nem akar visszalépni, így semmi sem lesz a tervezett párizsi csúcsból
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić: Mivel az albán félnek esze ágában sem volt efféle intézkedést tenni, így a párizsi csúcsnak sincs semmi értelme

Váratlan kijelentésével vetett véget a találgatásoknak pénteken Aleksandar Vučić államfő, amikor igazolta: tényleg lezajlottak bizonyos Koszovóval kapcsolatos titkos tárgyalások csütörtökön este Berlinben, ahol a szerb álláspontokat Marko Ðurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője képviselte a köztársasági elnök elmondása szerint. A berlini találkozónak az volt a célja, hogy közelítse egymáshoz Belgrád és Pristina álláspontját, hogy a tervekkel összhangban tényleg megtartsák a párizsi csúcstalálkozót. Az államfő azt mondta még el, hogy a berlini összejövetelt követően még biztosabbra vehető, hogy semmi sem lesz a párizsi tárgyalásokból.

– Személyesen én küldtem el Marko Đurićot erre a tanácskozásra. Semmilyen nagy titkokról sem tárgyaltunk Berlinben, annyi történt, hogy megbeszélték a résztvevők az esetleges párizsi csúcs témáját, napirendjét – fogalmazott Vučić.

Mint mondta, Đurić azt az üzenetet adta át Berlinben, hogy Szerbia továbbra is elkötelezett híve a dialógusnak, konstruktív szerepet kíván vállalni a konfliktus rendezésében, ám továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Pristina szüntesse be a száz százalékos vámilletéket a szerbiai árura.

– Mivel az albán félnek esze ágában sem volt efféle intézkedést tenni, így a párizsi csúcsnak sincs semmi értelme – fogalmazott pénteken az államfő. – Azt hiszem viszont, hogy most már a németek és a franciák is világosan látják, ki akarja a dialógust és ki nem, ki szeretné, ha Európa helyett más döntene Koszovó jövőjéről. Nem mondom, hogy másnak nem lehet beleszólása, de egyesek azt szeretnék, ha csak másoknak lenne – tette hozzá.

A be nem jelentett berlini megbeszélésről a pristinai Zëri hírportál adott jelentést. A sajtó értesülése szerint az albán felet Ramush Haradinaj koszovói kormányfő legközelebbi munkatársai képviselték. Arról is információkat szerzett a hírportál, hogy sem a pristinai tárgyalócsoportot, sem pedig a külügyminisztériumot nem tájékoztatta senki Koszovóban a titkos összejövetelről. Úgy értesültek, hogy azon jelen voltak az Egyesült Államok, az Európai Unió, Franciaország és Németország képviselői is, s a szerb községek közösségének megalapításáról szóló dokumentumot készítették ott elő. Haradinaj állítólag német követelésre már elfogadta ennek a szervnek a megalapítását, mely végrehajtó hatalommal is rendelkezne, s kulcsfontosságúnak számítana a Belgráddal kötött végleges megállapodásban.

A Blic belgrádi napilap pénteken szintén olyan információk birtokába jutott, melyek szerint nem történt előrelépés a párizsi csúcs megszervezése kapcsán, így azt nem is tartják meg. A lap emlékeztetett, hogy a szerb elnök már korábban véleményének adott hangot, 99 százalékban biztos a halasztásban, s úgy tűnik, most a nagyhatalmak is ezt a lépést tartják a legindokoltabbnak.