2024. március 28., csütörtök

Csaknem száz tonna kokaint foglaltak le egy nemzetközi haditengerészeti műveletben

Összesen 94,2 tonna kokaint és 26,7 tonna marihuánát foglaltak le egy 105 napig tartó nemzetközi haditengerészeti műveletben, amelyben 18 ország vett részt - tudatta a kolumbiai kormány helyi idő szerint hétfőn.

Evelio Ramírez, a kolumbiai haditengerészet parancsnoka Ivan Duque kolumbiai elnökkel közös közleményében azt írta, hogy az Orion nevet viselő műveletben 42 hajó, 83 motorcsónak és 11 repülőgép vett részt. Az argentin, brazil, Costa Rica-i, kanadai, chilei, kolumbiai, ecuadori, amerikai, francia, guatemalai, holland, hondurasi, jamaicai, mexikói, nicaraguai, panamai, perui és dominikai hatóságok összesen 388 embert vettek őrizetbe.
A művelet első három szakaszában a hatóságok igyekeztek felszámolni a nemzetközi kábítószercsempész hálózatokat. A 18 ország haditengerészetének vezetői májusban a kolumbiai Cartagenában találkoznak, hogy megtervezzék a nemzetközi kezdeményezés következő fázisát.
A washingtoni Fehér Ház tavaly nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2017-ben rekordnagyságú területen, 209 ezer hektáron termesztettek kokacserjét Kolumbiában, és 921 tonna tiszta kokaint állítottak elő. Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta meg a kolumbiai vezetőt, hogy nem harcol kellő elszántsággal a kábítószercsempészek ellen, és hivatalba lépése óta ötven százalékkal nőtt a drogkereskedelem.