2024. március 28., csütörtök

Mindannyiunkra szükség van

Telecskán az EVO tájházban tartottak közösségi találkozót

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében Bácsgyulafalván (Telecska), nem mindennapi, hangulatos környezetben, az EVO tájházban tartottak közösségi találkozót Magyar, nemzet, politika100 év magány után témában.

A közösségi találkozó nem mindennapi helyszínen, Tájházban zajlott (Fotó: L .Móger Tímea)

A közösségi találkozó nem mindennapi helyszínen, Tájházban zajlott (Fotó: L .Móger Tímea)

Jankovich Szilárd, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a vendégeket, közöttük Sztantity Szebasztiánt, a VMSZ Ifjúsági Fórumának külügyi titkárát, aki fiatal vállalkozóként is nyilatkozott, Krizsán Vilmost, a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesülete Szövetségének elnökét, Pelt Ilona tartományi frakcióvezető-helyettest, a VMSZ körzeti szervezetének elnökét, valamint Péter Istvánt, a VMSZ körzeti szervezetének alelnökét, a Dunatáj Egyesülés elnökét.

Szebasztián egyebek mellett kiemelte, hogy mint közösség és mint egyének is hálásak lehetünk azért a kézért, amelyet a Fidesz nyújtott a VMSZ és a vajdasági magyar közösségek irányába.

Beszélhetünk ösztöndíjprogramról, Európa Kollégiumról, a gazdaságfejlesztési programról, a falugazdász hálózatról, illetve számos olyan programról, amelyek az irányunkban nyújtott kezet jelentik (...) Úgy tudunk erősek maradni, megmaradni, hogy a nyújtott kezet megragadjuk. Akár a Fidesz irányából, ha nyúlik ez a kéz, de akár más nemzeti közösségek irányából, legyen szó Erdélyről, Felvidékről, Kárpátaljáról. Hogyha ezeket a kezeket megragadjuk és erősen szorítjuk, együtt tudunk közösséget vállalni a kézszorítás révén különböző nemzeti ügyekben. Együtt tudunk kiállni nemzeti ügyekben, ilyen például a mi itthoni megmaradásunk, a mi itthoni nyelvhasználatunk, az oktatási rendszerünk, de ugyanannyira nemzeti ügy az is, hogy mi kiálljunk a nemzeti lista mellett Brüsszelben, kiálljunk az mellett, hogy a szóban forgó emberek, köztük Deli Andorral, aki 11. bejutó helyen szerepel a listán, továbbra is Brüsszelben fejthessék ki áldásos tevékenységüket, kiálljunk az mellett, hogy minél többen, akik így gondolkodnak mint mi, a nemzeti értékek mentén továbbra is Brüsszelben dolgozhassanak és tudják ezeket a szövetségeket megformálni, megkötni, akár a többi közép-európai állammal is, annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekek, akár itthon minálunk, akár Magyarországon vagy bárhol Európában érvényesülni tudjanak. Ehhez szükség van mindannyiunkra   fogalmazott a VMSZ Ifjúsági Fórumának külügyi titkára.

Krizsán Vilmos ismertette a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesülete Szövetségének tevékenységét, helyi és anyaországi jelentős szerepvállalásukat a nagycsaládok segítése, a családtámogatások és az ezekre irányuló tudományos kutatások terén. Hangsúlyozta továbbá a (nagy)családalapítás nemzetmegtartó jellegét és annak fontosságát, hogy a család iránti felelősségvállalást miként érdemes kiterjeszteni a közösség egészére, teljesítve olyan szívbéli kötelességeket, mint az európai keresztény értékek melletti, szavazás általi kiállás is.

A közösségi találkozó zárásaképpen Pelt Ilona a május 26-ai európai parlamenti választások, a levélben történő szavazás gyakorlati tudnivalóit ismertette.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.