2024. március 28., csütörtök
CIPRASZ SZKOPJÉBAN

Falak helyett végre hidakat

Észak-Macedónia légterét a görög légierő gépei felügyelik majd

Három elvesztegetett évtized után Görögországnak és Észak-Macedóniának is sietősen lépéseket kell tennie a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében – jelentette ki Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tegnapi szkopjei látogatásán.

Forrás: AP/Beta

Forrás: AP/Beta

A sajtóban történelmi jelentőségűnek nevezett találkozó kezdetén Ciprasz és vendéglátója, Zoran Zaev macedón kormányfő a baráti ölelkezés után azonnal közös szelfit készítettek. Görög kormányfő először látogatott Szkopjéba az ország függetlenné válása óta. A vizitre a majdnem három évtizedig tartó névvita lezárása után került sor.

A közös sajtótájékoztatón Ciprasz felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét országnak jelentős lépéseket kell tennie a kapcsolatjavítás érdekében, mert majd három évtizedet vesztegettek el. „A háborúktól és a megosztottságtól terhelt történelemtől forduljunk egy új narratíva, az együttműködés és a növekedés felé” – nyomatékosította a görög miniszterelnök, hozzátéve, hogy a mintegy száz üzletemberrel a kíséretében azért érkezett Észak-Macedóniába, hogy „falak helyett végre hidakat építsenek”.

Ciprasz közölte azt is, hogy Észak-Macedónia légterét a görög légierő gépei felügyelik majd, amit a védelmi miniszterek által aláírt szerződés szabályoz. Emellett számos energetikai, kereskedelmi, gazdasági, egészségügyi vonatkozású szándéknyilatkozatot és konkrét szerződést írtak alá.  

Zoran Zaev szerint görög hivatalbeli kollégájának látogatása bizonyítja, hogy Athén és Szkopje is kész lezárni a múltat, és megoldani a még fennálló nyitott kérdéseket. „A múltban elmulasztott lehetőségeket és elpazarolt időt láthattunk, előttünk viszont lehetőségek és közös érdekek vannak” – mondta, kiemelve, hogy Ciprasszal együtt megmutatta: bátor döntések által mára valósággá vált, ami tegnap még lehetetlennek tűnt.

Macedónia és Görögország tavaly nyáron kötött megállapodást Macedónia nevének megváltoztatásáról, és ezzel lezárult a 27 évig tartó névvita. A névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítás február 12-én lépett életbe, így azóta a balkáni országot Észak-Macedóniának hívják.