2024. április 26., péntek

A legjobb citerások találkozója Muzslyán

A 15. Szilasi Napon húsz citerazenekar, szólista és citerakettős lépett fel, akik között örvendetesen sok volt a fiatal

A citeramozgalom színe-java találkozott szombaton Muzslyán, a 15. Szilasi Napon. A rendezvénnyel a falu szülöttére emlékeznek, másrészt a citeramuzsikát népszerűsítik. Örvendetes, hogy az idén sok fiatal fellépője volt a citerások legnagyobb évi találkozójának. 

Az első Durindó megszervezésével került le a padlásokról a citera Vajdaságban – székelykeveiek muzslyai bemutatkozása (Kecskés István felvétele)

Az első Durindó megszervezésével került le a padlásokról a citera Vajdaságban – székelykeveiek muzslyai bemutatkozása (Kecskés István felvétele)

Szilasi Mihály a vajdasági citerázás egyik úttörője volt, aki egyedi játékával, az úgynevezett sánta-ütéssel lett közismert. A találkozót az ő emlékére szervezik meg minden évben. Egyedi stílusát Lele József, a Népművészet Mestere ápolja és próbálja továbbadni a fiataloknak. Ez utóbbi feladat nem könnyű, mert a korosztályváltás miatt folyamatosan újítani kell a citerazenekarokat. Ebből a célból hamarosan újból körbejárja a muzslyai iskola alsós osztályait, megpróbálva citerázásra ösztönözni a gyerekeket és megszerettetni velük őseink hagyatékát.

A citera az első Durindó megszervezésével – a hetvenes évek közepén – került le a padlásokról. Aztán a Durindó lassan a délvidéki népzenészek szemléje lett, a Szilasi Nap pedig – immár 15 éve – a legjobb vajdasági citerások találkozója. Dobó Józsefnek, a rendezvény szervezőjének elmondása szerint nem nehéz a szervezési feladat, mert a citerások már várják ezt a találkozót. Azt, hogy találkozzanak, elbeszélgessenek egymással, tapasztalatot cseréljenek. 

A rendezvényt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár nyitotta meg.

Nyilas Mihály köszöntőjében hangsúlyozta, fontos, hogy épp a szórványban rendezik meg a citerások találkozóját (Kecskés István felvétele)

Nyilas Mihály köszöntőjében hangsúlyozta, fontos, hogy épp a szórványban rendezik meg a citerások találkozóját (Kecskés István felvétele)

– Nagyon fontos, hogy épp itt Muzslyán, Bánátban, a szórványban kerül megrendezésre, most már 15. alkalommal a citerafesztivál, a Szilasi Nap. Azt hiszem, hogy mindannyiunknak, az egész Vajdaságban, támogatnunk kell ezt a rendezvényt továbbra is, mondta többek között Nyilas Mihály köszöntőjében. 

A rendezvény rendszeres vendége a csókai születésű Borsi Ferenc citeraművész. Mint mondta, tizenöt év már komoly hagyománynak számít a mai világban, ezért reméli, hogy a Szilasi Nap még sok 15 évet megél, hisz megérdemli. 

– A sok fiatal fellépő azt mutatja, hogy a citeramuzsika meg tud újulni, ifjú, lelkes híveket tud a zászlaja alá sorakoztatni, és ez reményt ad a jövő folytatására. Örvendetes, hogy ebben a kis bánáti faluba ilyen rangos esemény játszódott le. Ide zarándokolnak Bánátból, Bácskából, fiatalok és idősek, azért, hogy a tél végét üde citeraszóval búcsúztassuk. Öröm volt és megtiszteltetés volt itt lenni – nyilatkozta a citeraművész. 

Az idei Szilasi Napon húsz citerazenekar, szólista és citerakettős lépett fel.