2024. április 24., szerda
FORMULA–1

A Ferrari ráijesztett a mezőnyre

A címvédő Lewis Hamiltonnak egyelőre még mindenhol viszket (Fotó: Beta/AP)

A címvédő Lewis Hamiltonnak egyelőre még mindenhol viszket (Fotó: Beta/AP)

A héten lezajlott a Formula–1-es előszezoni tesztek első négy napja a barcelonai versenypályán, és bár a felkészülés során született köridőkből mindig nehéz az erőviszonyokra következtetni, az adatokat bőszen elemző csapatok egyöntetűen azt sejtetik, hogy az első szárnypróbálgatások alapján a Ferrari autója tűnik a legjobbnak. Az első napot Sebastian Vettel, a másodikat új csapattársa, Charles Leclerc zárta a legjobb köridővel, s látványos volt, hogy a Ferrari hamar olyan tempóra kapcsolt, ami a tesztek kezdeti szakaszában még nem szokványos. Az utolsó két napon aztán többen feltették a leglágyabb – a barcelonai versenyen egyébként nem használt – abroncsokat, így a Ferrarik eredményét a középmezőnybe szorítva, de aligha nevezhető mérvadónak, hogy a Renault-val Nico Hülkenberg futotta a hét legjobb körét a két Toro Rosso-Honda előtt.

Egy teszten gyakran beszédesebbek a csapatok által megtett körszámok, hiszen ez mutatja az autók megbízhatóságát, az adatgyűjtés szempontjából pedig ilyenkor a legfontosabb, hogy minél több kilométert belehajtsanak az autókba a pilóták. Ebben a tekintetben a csúcstempóval még nem foglalkozó Mercedes zárt az élen 2840 megtett kilométerrel, csak egy hajszállal a Ferrari előtt. A mélyebb elemzések viszont a Ferrari kezdeti tempófölényét mutatják: a Pirelli a gumikeverékek közötti különbségekből fél másodperces előnyt mér az olaszoknak, amit sokan annak tulajdonítanak, hogy a Ferrari és az Alfa Romeo merészebb megoldást választott a szabályok által átformált első vezetőszárny kialakításánál, mint a többiek. Aki viszont a legrosszabbul áll, az egyértelműen a Williams: a brit csapat csúszásban volt az autójával, és egyedüliként késett is a tesztről. Csak a harmadik nap délutánján gördültek először pályára, és csekély mennyiségű munkát tudtak elvégezni, így Robert Kubica rázós F1-es visszatérésre számíthat.

A jövő héten további négy napon át folytatódó tesztelésből már tisztább képet kaphatunk, de persze a puding próbája majd a március 17-ei Ausztrál Nagydíjon jön el.