2024. március 28., csütörtök

Két tonnányi hurka és kolbász

Az adorjáni fesztivál alatt a falu lakossága szinte megduplázódik

Szombaton, a VIII. Hurka- és Kolbászfesztiválon 107 csapat mérkőzött meg Adorjánon. Ilyenkor a falu lakossága nemcsak, hogy megduplázódik, hanem legalább tízszer annyian vannak a Kontakt cég udvarában, mint ahány lakosa van a településnek. Az idén is, mint minden évben már kora reggel megkezdték a hagyományos szalmával való disznóperzselést, melynek célja a tradíció éltetése.

Adorjánon 8800 adag kolbász és az 1200 adag hurka került szétosztásra (Gergely József felvétele)

Adorjánon 8800 adag kolbász és az 1200 adag hurka került szétosztásra (Gergely József felvétele)

Borsos Csaba, a rendezvény megálmodója elmondta, hogy majdnem két tonnányi hurkát és kolbászt osztottak ki szombaton. A 8800 adag kolbászból és az 1200 adag hurkából kaphatott ingyen bárki, aki ott volt Adorjánon.

– Annak idején titokban abban reménykedtem, hogy nagy látogatottságú lesz a rendezvény, de magam sem gondoltam, hogy ilyen naggyá növi ki magát. Amíg ez a fesztivál ilyen népszerűségnek örvend, semmilyen változtatást, fejlesztést nem is szeretnénk eszközölni – közölte a falu első embere.

Az adorjáni fesztivál nem csupán az evésről szól, hiszen értékes nyereményekben részesülhetnek a hurka- és kolbászgyúrók. A legjobb gasztronómusokat most is megjutalmazták. A zsűri értékelése alapján a legjobb kolbászokat a Zimax csapata készítette, másodikként végzett a Telek Paprika csapata, míg a harmadik helyezést a pándi hagyományőrzők tudhatják magukénak. A legjobb hurka készítőinek az Agi-coop csapat tagjai bizonyultak, míg másodikként a Rémusz 2 csapata, harmadikként pedig a pándi hagyományőrzők végeztek a versenyen. A legjobb csapatnak járó díj Polyák Liliéké lett. A legjobbaknak járó díjakat tíztagú zsűri határozta meg, akiknek tényleg nem volt könnyű dolguk, hiszen 107 hurka- és kolbászmintát kellett végigkóstolniuk.

Puskás Károly felvétele

Puskás Károly felvétele

Bene Sándor zsűrielnök mindig örömmel jön Magyarországról Délvidékre, az adorjáni fesztivál pedig a kedvencei közé tartozik.

– A magyar zászló színeiben benne van a jó kolbász fűszerezése. A piros szín az a paprika, amelyből 3 deka kell, a második, a fehér, abból 2 deka kell és végül a zöld, azok a fűszerek, a fokhagyma, a köménymag, a többi ízlés szerint. Valójában ez volna a jó kolbász fűszerezésének az alapja – mondta Bene Sándor.

Természetesen az ínycsiklandó étkek készítéséhez elengedhetetlen a jó hangulat, melyhez nagyban hozzájárultak a sátor alatt muzsikáló lakodalmas zenekarok és a sztárfellépők is. Bangó Margit, Delhusa Gjon és az RGO nagy tömeg előtt lépett színpadra. A novemberi szeles és esős idő sem tántorította el a fesztivál fellépőit és látogatóit a részvételtől.

A sütés-főzés és a zenei élmények mellett a kirakodóvásárosok portékáit is megvásárolhatták az érdeklődők szombaton, a VIII. Hurka- és Kolbászfesztiválon. A rendezvényről keddi lapszámunkban bővebben olvashatnak.