2024. április 26., péntek

Konfliktusok kereszttüzében

A szabadkai VM4K-ban dr. Grezsa Ferenc tartott továbbképzést

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szombaton akkreditált, egynapos továbbképzést szervezett általános iskolákban oktató pedagógusok részére. Az elméleti és a gyakorlati jellegű képzést dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, mentálhigiénés szakember, a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem tanára, az egyetem Pszichológiai Továbbképző Központjának intézetvezetője tartotta, aki legutóbb a segítő kommunikációt vette témájául, ezúttal viszont a konfliktuskezelésre tért ki:

– A pedagógus konfliktusok kereszttüzében dolgozik. Nem csupán diákokkal, szülőkkel, kollégákkal, vezetőséggel vagy iskolafenntartókkal állhat konfliktusban, hanem tanúja mások-, például tanulók közt zajló konfliktusoknak is. Lélektani értelemben, minden konfliktushelyzet lehetőséget ad arra is, hogy az egymással konfliktusban állók együttműködjenek. Sok konfliktus abból ered, vagy attól mérgesedik el, hogy a résztvevők megpróbálják egymást megváltoztatni. Nem értik egymás álláspontját, nem is akarják megérteni, csak a saját nézőpontjukat erőltetik, önnön érzéseikre koncentrálnak. Ez általában nem vezet eredményhez, mert egyik ember nem változtathatja meg a másikat, lehetőséget kap viszont saját magában változást kieszközölni. A konfliktushelyzetekben inkább próbáljunk mélyebben magunkba nézni, a konfliktussal kapcsolatos érzelmeinket tudatosítani, így felismerhetjük azt, hogy a valódi szükségleteink és érdekeink hasonlók, mint azoké, akikkel konfliktusba kerültünk. Ez máris egy közös pont lehet. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolai konfliktusok kapcsán nagyjából ugyanazok a gondok az egész régióban – hangsúlyozta dr. Grezsa Ferenc.

A képzés során, az elméleti ismeretek mellett, a résztvevők saját tapasztalataikat is megoszthatták a kollégáikkal, így egymástól, egymás példáján is tanulhattak.