2024. március 28., csütörtök

Irán nem jelentette be összes vegyi fegyverét a világszervezetnek

Irán nem jelentette be összes vegyi fegyverét, illetve kapcsolatos programjait a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), megsértve ezzel a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt (CWC)- jelentette ki a szervezethez delegált amerikai nagykövet csütörtökön.

Sajtóértesülések szerint Kenneth Ward a szervezet csütörtöki konferenciáján kijelentette, Irán egyebek mellett nem jelentette be a robbanótöltetek gyártására szolgáló üzeme létezését, és olyan programot folytat, amely a szervezet által tiltott szerek felhasználásával mérgezésre alkalmas fegyvereket fejleszt.

"Az Egyesült Államokat régóta aggasztja, hogy Irán olyan vegyifegyver-programot tart fenn, amelyet nem jelent be a nemzetközi szervezetnek, továbbá központi idegrendszert támadó vegyi anyagokat fejleszt támadó célzattal" - fogalmazott.

Mint emlékeztetett, az 1980-as években Irán elmulasztotta bejelenteni a vegyi fegyverek Líbiába történő szállítását, és az után is tagadta, miután Líbia 2011-ben bejelentette azok létezését az OPCW-nek - húzta alá az amerikai nagykövet.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) felhatalmazását június végén terjesztették ki a vegyifegyver-támadások felelőseinek megnevezésére. Addig az OPCW csak azt ellenőrizhette, hogy történt-e vegyifegyver-támadás, s amennyiben igen, arra hol került sor.

Keddi tanácskozásán a szervezet megszavazta jövő évre szóló költségvetésének emelését, és megerősítette hatáskörének bővítését. A 3,6 százalékkal emelt, 70 millió eurót (mintegy 22,5 milliárd forint) elérő költségvetés lehetővé teszi új, szakértők által támogatott nyomozócsoportok felállításának részleges támogatását - közölte Fernando Arias, az OPCW főigazgatója. A várhatóan 10-12 kutatóból, szakértőből és ellenőrökből álló új csoportok visszatérhetnek korábbi támadások eredményeinek felülvizsgálatára és megnevezhetik azok felelőseit is - tette hozzá.

Az OPCW szakértői több, vegyi fegyverrel elkövetett támadást is kivizsgáltak már egyebek mellett a szíriai konfliktusban. Négy alkalommal egyértelműen a kormánycsapatokat határozták meg ezek elkövetőiként.

Sajtóértesülések szerint a tagok kedden leszavazták Oroszország és Kína arra irányuló törekvését, hogy a szervezet szakértői a helyszínen folytatott vizsgálatok eredményét közölve ne nevezhessék meg a vegyi fegyverekkel elkövetett támadások felelőseit. A hatáskör bővítésének ellenzői szerint az új jogosítványok megosztják a szervezet tagságát, újabb feszültségeket teremtenek az egymással szemben álló táborok között és a szervezeten belül, amelynek hanyatlását és szétesését idézi elő.