2024. március 28., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Új kereszt jelöli Terjánt

Szombaton délután a Csóka közelében elterülő egykori Terján falu orgonabokrokkal benőtt temetőjében a régi, ledőlt szilfakereszt helyén egy új fa, belül fémvázas keresztet, SüliZoltán asztalos munkáját szentelték fel. A temetőben két tucat kereszt jelzi az 1954-ben elárverezett, majd lebontott falu lakóinak nyugvóhelyét. Az alkalmi megemlékezésen a Rákóczi férfikórus és a Csalogány asszonykórus elénekelte a magyar Himnuszt, majd Tóth Lívia újságíró köszöntötte az egybegyűlteket.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Mint mondta, e napon Cs. Simon István (1942–2007) terjáni születésű íróra, a bánság krónikására is emlékezünk. Az új keresztet Hajdú Sándor plébános szentelte fel, majd Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó Cs. Simon István versét szavalta el, utána Dudád Károly emlékezett vissza barátjára, a költő és újságíró Simon Istvánra. A felszentelt keresztet megkoszorúzta Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Oláj Ibolya, mindketten a nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás jelöltjei.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Sutus Áron elnök, Dudás Károly tiszteletbeli elnök és Hajvert Ákos koszorúzott. A megemlékezésen a csókai önkormányzatot Olaj Tibor, a kkt elnöke, Zombori Csaba alpolgármester és Kormányos László képviselte. A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és Művelődési és Oktatási Központ vezetői mellett a megemlékezés virágait elhelyezték a Terjánról elszármazott polgárok is. A visszaemlékezés a Móra székházban művelődési programmal folytatódott.