2024. március 29., péntek

Mađari u Beogradu

U znaku mađarske narodne kulture, protekao je vikend u centru Beograda, gde su se šetači mogli sresti sa igračima u mađarskoj narodnoj nošnji sa sviračima narodne muzike i hodačima na štulama. U organizaciji Kolegijum Hungarikum, mađarskog kulturnog centra, održano je predstavljanje mađarske nacionalne kulture. Sa ovim događajem je početa serija manifestacija pod nazivom Mađarske kulturne nedelje u Srbiji.

Klara Sentđerđi, rukovodilac Kolegijum Hungarikuma je izjavila za naš list da je u subotu ispred Kolegijuma bilo veoma dobro raspoloženje, vašar, kuća za igranje, radionice, isprobavanje mađarskih proizvoda, muzika, igre, moda, dok se u nedelju slušala mađarska muzika u paviljonu za muziku na Kalemegdanu.

-Cilj nam je da prikažemo našu kulturu srpskom stanovništvu, koje nema prilike da se upozna sa njom na drugi način. Imam veoma dobar utisak o prihvatanju, građani dolaze i odlaze veseli, slušaju muziku, priključuju se igri folklora i mladi i stari.Veoma je dirljivo kako nas prihvataju gostoprimljivo ovde u Beogradu ali i južnije. Kada smo tražili da se zbog organizovanja ovog događaja zatvori Gračanička ulica za saobraćaj, srpsko stanovništvo nam je ljubazno izašlo u susret i mnogi su se ponudili da nam pomognu ako to bude porebno - rekla je Klara Sentđerđi.

Na ovaj događaj su stigli gosti iz raznih krajeva Mađarske, predavači i izlagači. Ferko Kadar, terenski fotograf iz Bekeščabe, Tinde Hrivnak, modni kreator iz Budimpešte, kao i gosti iz Đera su nam uveličali manifestaciju. Klara Sentđerđi nas je upoznala sa programima koji slede, za vikend će se u Smederevu predstaviti četiri mađarska pesnika, što će se objaviti i u štampanoj formi. Zatim će Roland Orčik održati predavanje o sadašnjem stanju mađarske književnosti i poezije.Nastupaće i mađarski izvođači na džez festivalu u Pančevu i Beogradu. Pored koncerata organizovaće se izložbe porcelana kao i pozorišne predstave.

-Pored ovoga i Srbi iz Mađarske će predstaviti kako su oni očuvali svoju književnost, pozorište, zajednicu, predstavljajući to da postoji zajednički život, saradnja između dva naroda - rekla je direktorica.

U okviru ove manifestacije, organizovaće se događaji u više gradova Srbije, kao i u šest okolnih država do kraja sledeće godine.