2024. április 24., szerda

„A hivatásnak nincs története”

A szabadkai VM4K vendége volt Brenner József nyugalmazott püspöki helynök és Horváth Árpád jezsuita szerzetes
Horváth Árpád és Brenner József a VM4K-ban

Horváth Árpád és Brenner József a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Európa és mi sorozatának a folytatására csütörtökön került sor. Az est folyamán Brenner József nyugalmazott püspöki helynökkel, a vasvár–szombathelyi egyházmegye nagyprépostjával, Boldog Brenner János testvérével a szabadkai születésű Horváth Árpád jezsuita szerzetes, a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templom igazgatója beszélgetett. A rendezvény címe az idén május elsején Szombathelyen boldoggá avatott, 1957-ben, mindössze 25 évesen brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Brenner János pap újmisés jelmondata: „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28) volt. Az est során szó esett a keresztény hitről, a szeretetről, valamint Brenner János életéről, vértanúságáról és példamutatásáról.

Mint Horváth Árpádtól hallottuk, ritkán fordul elő, hogy egy olyan embernek, akit hivatalosan is szentként tisztelnek, vannak még élő hozzátartozói. Az est folyamán Brenner József mesélt a gyerekkorukról, megtudhattuk, hogy mindkét bátyja, László és János is, a papi hivatást választotta, holott az akkori államhatalom nem nézte jól szemmel az egyházakat, a működésüket pedig az Állami Egyházügyi Hivatal ellenőrizte.

– Meggyőződésem, hogy a hivatásnak nincs története, ezt csak úgy megérzi az ember – hallottuk Brenner Józseftől.

Brenner János tevékenysége is szemet szúrt, főleg az, hogy a fiatalokkal is foglalkozott. Brenner József elmondása szerint azért kellett meghalnia, mert rábakethelyi káplánként odaadóan végezte a munkáját, a figyelmeztetés, fenyegetés ellenére is maradt. Egyik este az életére törtek, de azt megúszta. A következő alkalommal az orvtámadást jobban megszervezték, ekkor megverték, és 32 késszúrással megölték. A nyomozás egy felszínesen megrendezett színjáték volt, és évtizedekig senki sem mert beszélni Brenner Jánosról. Komolyabban az üggyel 1989-től, a rendszerváltás után kezdtek el foglalkozni, ekkor feléledt Brenner János kultusza. Meggyilkolása idején a fiatal pap a nyakába akasztott Oltáriszentséget védte. A katolikus vallási kultúrában minden szent valaminek a védőszentje, Brenner József szerint Brenner János az Oltáriszentség és a fiatalok védőszentje lehetne, hiszen rendkívüli pap volt, az egyház most már hivatalosan is példaként állítja.

Jövő csütörtökön 19.00 órától a VM4K Európa és mi sorozat keretében arra keressük a választ, hogy elérhető-e Szerbia számára az EU-tagság 2025-re. A vendég Orosz Anna, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója lesz.