2024. március 29., péntek

Állítják a kereszteket

Két hét múlva fejezik be a zentai hadifogoly-temető felújítását

Mint már beszámoltunk róla, a zentai Jézus Szíve Plébánia és a szentendrei Vigyázók Hadi- és Kultúrtörténeti Egyesület együttműködésével és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. több mint ötmillió forint értékű támogatásával felújítják annak az 51 honvédnek a sírhelyét, akik a zentai laktanya hadifogolytáborában hunytak el 1945 nyarán, majd a Szent Anna (Alsóvárosi) temetőben lettek eltemetve.

A sírok elhanyagolt környékét két évvel ezelőtt kezdték rendezni, kitakarítani, hozzáférhetővé tenni, majd a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tavaly novemberben megítélt támogatásával felgyorsultak az események, és méltó emléket állítanak a honvédeknek. A régi kőkeresztek helyére feketegránit keresztek kerülnek, melyek elhelyezését tegnap kezdték meg az Alsóvárosi temetőben. Sass Tamás moholi kőfaragó vállalta a nem mindennapi méretű munkát, a nyár folyamán legyártotta a kereszteket, és most a felállításuk történik.

A keresztek masszívak és időtállóak lesznek, hiszen fekete gránitból készültek (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A keresztek masszívak és időtállóak lesznek, hiszen fekete gránitból készültek (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Néhány hete öntöttük ki a keresztek alapjául szolgáló betontalapzatot, most pedig a felszerelésüket végezzük. Először a hosszabb, vertikális részeket rögzítjük acélos bordás vassal és ragasztással, majd erre jönnek a horizontális részek, erre pedig a vertikális kalapok. A keresztek nagyon masszívak és nagyon szépek lesznek, hiszen a legjobb minőségű anyagból készülnek. A fekete gránitot nehéz megmunkálni az anyag tömörsége és szilárdsága miatt, de valóban kiváló természetes kő. A horizontális részeken állnak az elhunytak nevei, amelyekhez a betűk alumínium-oxidos marással készültek. A betűk ragasztós alapot kaptak, majd következett a festés, és ebbe aztán nem megy bele a moha, és nem is koszolódik. A kész kereszteket a végén még száraz polírozással kezeljük, hogy még szebbek legyenek. A síroknál egy tábla is áll majd, melyen magyarul, horvátul és lengyelül lesz feltüntetve, kik nyugszanak itt, és azt is mi készítettük. A keresztek meghatározott sorrendben, két sorban állnak, hiszen pontosan tudni lehet, melyik személy hol nyugszik.

A vállalkozó elmondta, hogy az 51 kereszt legyártása igen nagy munkának számított, nagy anyagmennyiség kellett hozzá és sokáig tartott a csiszolásuk és a polírozásuk is, amitől ilyen szép tükörfényesek lettek.

A felújított hadifogoly-temető felszentelésére október 30-án 14 órakor kerül sor ökumenikus szertartás keretében, melyet a magyar honvédség tábori lelkésze vezet a zentai papság, egy református lelkész és egy evangélikus esperes részvételével. Mivel az elhunyt foglyok között két lengyel nemzetiségű is volt, a Jézus Szíve Plébánia felvette a kapcsolatot a lengyel konzulátussal, így onnan is jönnek vendégek a felszentelési ünnepségre.