2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Óvodai felszerelés és játszótér

A gyerekek műsorral kedveskedtek a vendégeknek (Kecskés István felvétele)

A gyerekek műsorral kedveskedtek a vendégeknek (Kecskés István felvétele)

Nagybecskereken a felújított Kolibri óvodába és a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület szintén új felszereléssel ellátott játszóházába és hétvégi óvodájába látogatott el ma a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége. Ez alkalomból az óvodások alkalmi műsort mutattak be. A nagybecskereki Gyermekintézménynek Muzslyán kívül a város területén a Kolibriban működik az egyetlen magyar óvodai csoportja és bölcsődéje. A magyar kormány segítségével a Magyar Nemzeti Tanács hathatós támogatásban részesíti a vajdasági óvodákat. – A Magyar Nemzeti Tanács óvodafejlesztési programjának kiemelt helyszínei a szórványban voltak. Így jött létre hat szórványóvoda, egyebek között Nagybecskereken is. Ha a nevelésről, az oktatásról beszélünk, akkor mindenekelőtt a bölcsődénél, az óvodánál kell kezdeni. A szülőket meggyőzni arról, hogy magyar óvodába, magyar bölcsődébe írassák gyermeküket. Azután már sokkal könnyebb lesz a döntés, hogy az általános iskolában milyen nyelven tanuljanak tovább. Itt, Nagybecskereken egy új modellt állítottunk föl: egyrészt az állami óvodában alakítottunk ki egy magyar óvodai csoportot, a fejlesztésére, az épület berendezésére áldozott a Magyar Nemzeti Tanács, a magyar kormány támogatásával, másrészt nagyon szép játszóteret is sikerült kialakítani. A Petőfi MME-ben pedig egy hétvégi óvodát alakítottunk ki. Bízunk abban, hogy az lesz az alapvető feladata, hogy az örökséget, a hagyományokat a gyerekekkel úgy ismertesse meg, hogy mind több szülőt úgy hívjon be ide, hogy azután a szülők rájöjjenek arra, hogy milyen jó, hogyha magyar óvodába jár a gyerek. Látjuk a gyerekek fogyását, látjuk, tapasztaljuk azt, hogy a döntésben, főleg ahol szórványban élnek a szülők, mindig kell egy erő, kell egy biztatás ahhoz, hogy az anyanyelv mellett döntsenek – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Bacsik Lőrinc Natália magyartanárnő, a Magyar Összefogás jelöltje elmondta, hogy szívügyének tartja azt, hogy anyanyelven folyjon a tanítás, oktatás. Fontos, hogy előtte az óvodában is a gyerekek magyar nyelven tanulják meg a gyermekjátékokat, mondókákat, verseket. A nagybecskereki játszótér is arról tanúskodik, hogy az MNT mindent megtesz annak érdekében, hogy a szülők magyar óvodába írassák gyereküket.

Perpauer Attila, a Magyar Összefogás jelöltje kiemelte, hogy az óvodafejlesztések Vajdaság területén nagyon fontosak, mint ahogy Bánátnak a fejlesztése is, hiszen itt él a szórványmagyarság többsége. Szerinte nemcsak az óvodák technikai fejlesztése lényeges, hanem az óvodapedagógusok továbbképzése is.