2024. április 19., péntek

Elengedhetetlen volt a Dnevnik eladása

Dušan Vlaović vezérigazgató nyilatkozik a tulajdonjogi viszonyok változása kapcsán

Az újvidéki helyi Novosadska Televizija (Újvidéki Televízió) lett a Dnevnik szerb nyelvű vajdasági napilap kiadójának, a Dnevnik Vojvodina Press vállalatnak a többségi tulajdonosa, a részvények 55 százalékát írták a nevére a Köztársasági Cégjegyzék nyilvántartásában. A kiadó tulajdonának kisebbik fele, 45 százaléka eszerint a Dnevnik Rt. tulajdona, ezt a következő vállalatok alkotják: Biljni lekar, Galens Invest, Contex energy, Promist és SZR Rapid Jasna Bokan.

Az ügyletnek semmi köze a Dnevnik Rt. ingatlanjaihoz, azok továbbra is a részvénytársaság tulajdonát képezik

Az ügyletnek semmi köze a Dnevnik Rt. ingatlanjaihoz, azok továbbra is a részvénytársaság tulajdonát képezik

A Magyar Szó Dušan Vlaovićot, a Dnevnik Vojvodina Press vezérigazgatóját szólította meg az adásvétel részleteinek ismertetése érdekében.

– A német WAZ médiacsoport 2003-ban közös vállalatot hozott létre az akkori Dnevnik Holdinggal. A WAZ-nak 55, a Dnevnik Holdingnak pedig 45 százalékos tulajdonjoga volt, ötezer dollárt tett ki az alapítótőke, 2750 dollár volt tehát a WAZ médiacsoporté. Időközben mindkét alapítónál számos változás állt be, egyebek között a tulajdonosai is változtak a német csoportnak és a Dnevnik Holdingnak is. Mintegy hét évvel ezelőtt a WAZ úgy döntött, elhagyta a szerbiai piacot, s mint ismeretes, a meglehetősen bonyolult tulajdonjogi viszonyok miatt a mai napig tisztázatlan, kinek mekkora részesedése van néhány szerbiai lapvállalatban. A Dnevnik is az érintett vállalatok között volt. A Dnevnik Holding hamarosan Dnevnik Részvénytársasággá nőtte ki magát, a részvények tulajdonosaivá a volt foglalkoztatottak váltak, akik később eladták részesedésüket. A WAZ korábban két család tulajdonát képezte, a Brost és a Funke családé volt. Megállapodtak, hogy a Funke család felvásárolja a Brost részesedését a WAZ-ban, így százszázalékos tulajdonossá váltak, és a WAZ nevét Funke Mediengruppe névre változtatták. A WAZ sem létezett tehát tovább.

A részleteket taglalva a vezérigazgató elmondta, hogy a Funke Mediengruppe is rendelkezett egy leányvállalattal, a Mediengruppe Balkan GMBH-val. Magyarországi, bulgáriai, macedóniai, szerbiai és magyarországi vállalatok voltak ennek a csoportnak az összetételében. Egy idő után valamennyi vállalat elhagyta a Mediengruppe Balkan GMBH-t, vagy azért, mert másik alapított cég részeivé váltak, vagy más okokból kifolyólag.

– Egyedül a Dnevnik Vojvodina Press maradt a Mediengruppe Balkan GMBH-ban. Három évvel ezelőtt a német hatóságok csődeljárást indítottak a csoporton belül. A csődtömeget a WAZ 55 százalékos résztulajdona jelentette, amelyért korábban 2750 dollárt fizetett. Ezt a résztulajdont vette most meg a Novosadska TV 600 euróért. Semmi köze az egész ügyletnek a Dnevnik Rt. ingatlanjaihoz, azok továbbra is a részvénytársaság tulajdonát képezik, a Dnevnik Rt. tehát kisebbségi tulajdonosa a Dnevnik Vojvodina Pressnek.

Vlaović elmondta, az elmúlt hét évben a németországi alapító egyáltalán nem jelentkezett a Dnevnik Vojvodina Press megkereséseire, nem válaszolt az üzenetekre.

– Hatalmas gondjaink voltak emiatt. Nem tudtunk eleget tenni például a bankok által kért alapvető törvényes kötelezettségeinknek. A pénzintézetek rendszeresen kérték tőlünk a tulajdonjogi bizonylatot, vezetéknév és név feltüntetésével. Ha ezt nem tudja valaki felmutatni, ki kell békülnie a számlája zárolásával. Így szüntette be a számlánkat a Raiffeisen Bank. Amikor valaki nem tud együttműködni az alapítóval vagy a tulajdonossal, akkor a vállalat működése terén számtalan gond felmerül. Emlékeztetnék arra, hogy néhány hónapja már érvényben van Szerbiában egy törvény, amely meglehetősen szigorú, ami a tulajdonjogi kérdéseket illeti. Éppen ezért a cég szempontjából rendkívül fontos a lebonyolított adásvétel, mert mostantól teljesen normális körülmények között tudunk dolgozni – értékelte Vlaović.

Rámutatott arra, hogy az adásvétel számos kedvezményt is tartalmaz a Dnevnik Vojvodina Press számára, ezért mindenképp indokolt volt annak meglépése.