2024. április 19., péntek

Megújul a tornaterem

Több mint 5 millió dinár értékű felújítás a gunarasi iskolában

Nagy munkálatok kezdődtek Gunarason, a Dózsa György Általános Iskola tornatermében. Az igen rossz állapotban lévő épületrész gondot okozott az iskolának, azonban most tartományi támogatásból sikerül megfelelő állapotba hozni. A tornaterem igen régi, még 1970-ben épült, számolt be lapunknak Csikós Hermina, az iskola igazgatónője.

A tartományi oktatási titkárság pályázatán 4,2 millió dinárt nyertek a tornaterem tetőszerkezetének, plafonjának és padlójának felújítására (Lakatos János felvétele)

A tartományi oktatási titkárság pályázatán 4,2 millió dinárt nyertek a tornaterem tetőszerkezetének, plafonjának és padlójának felújítására (Lakatos János felvétele)

– Az első felújítás körülbelül 20 évvel ezelőtt történt, akkor a tetőlemezt cserélték le. Ezt követően az ablakokat is lecserélték, de azóta semmilyen javítás nem történt a tornatermen. Ebből adódóan jöttek a problémák, mivel a plafon szigetelése nem volt megfelelő, ezért a lecsapódó kondezvíz problémákat okozott. Tönkrement a plafon és a padló is, valamint a falak is penészesedtek – mondta el az igazgatónő, majd azzal folytatta, hogy sok próbálkozás után csak most sikerült eszközöket szerezni a felújításra. Így a héten megkezdődhetett a munkálatok első fázisa, amit a tartomány finanszíroz.

– A tartományi oktatási titkárság pályázatán 4,2 millió dinárt nyertünk a tornaterem tetőszerkezetének, plafonjának és padlójának felújítására. A topolyai önkormányzat is segít bennünket ebben, 1,2 millió dinárral. A munkálatok a plafonszerkezet eltávolításával kezdődtek, és a jövőben nem is lesz plafon. Mindössze a tetőtartó vaskonstrukció és a bádogtető marad meg. Izolálni fogják a bádog tetőszerkezetet egy szendvicstetővel, ami megakadályozza a kondezvíz lecsapódását. Emellett felújítják a padlót csiszolással és újrafestéssel, valamint a falakat is újrafestik – számolt be Csikós.

Mivel egy régi épületrészről van szó, a folyamatban lévő felújítások mellett egyéb javítások is szükségesek. Fel kell még újítani az elektromos hálózatot, a központi fűtést, az öltözőket és a vizesblokkot, tudtuk meg az igazgatónőtől, aki arról is szólt, hogy a közelmúltban adtak át egy pályázatot az öltözők felújítására. Reményeik szerint ezt is pozitívan fogják elbírálni.

A tornaterem felújítása mellett számos más újítást is terveznek a Dózsa György Általános Iskolában. Elsőként egy szabadtéri tantermet fognak kialakítani, mondta Csikós.

– Már régóta szeretnénk építeni egy szabadtéri tantermet, csak idáig nem sikerült az anyagiakat biztosítani hozzá. Működik a falunkban egy civil szervezet, a Gunaras Jövője Civil Szervezet. Ők pályázati úton nyertek erre pénzt, így a segítségükkel hamarosan megvalósul ez az elképzelésünk. Ami még az iskolaudvart illeti, azt az óvodával közösen használjuk. A Magyar Nemzeti Tanács által biztosított óvodatámogatási eszközökből pedig hamarosan egy szép új játszóteret fogunk itt kialakítani. Az iskolának van egy régi épülete, ami 1882-ben épült, amikor beindult az iskolai oktatás a faluban. Ezt a mai napig használjuk, mint informatikai és műszaki kabinetet, valamint itt a könyvtár is. Ezt folyamatosan tatarozgatjuk, amire évről évre egy jótékonysági iskolabállal teremtünk pénzt, és a helyi közösség is támogat bennünket. Ezekből a forrásokból felújítottuk a külső falakat, de a közeljövőben szeretnénk a belteret is átmeszelni – számolt be az igazgatónő, majd arról is szólt, hogy a gunarasi helyi közösség biztosított eszközöket két tanterem felújítására, a pobedai helyi közösség pedig további egyre. Ebből egyet a nyár során sikerült felújítani, de időszűke miatt a megmaradt kettőt nem sikerült befejezni. Ezeket vagy a téli szünetben, vagy a következő nyáron fogják felújítani, mondta el Csikós.