2024. április 19., péntek

Országos hídellenőrzéseket rendeltek el

A jövő héten kezdődik és mintegy 15 napig tart majd a négy legforgalmasabb híd, a belgrádi Gazela, a pancsovai híd, valamint a beškai régi és új híd rendkívüli biztonsági ellenőrzése – jelentette be Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturaügyi miniszter. Mint mondta, a munkacsoportokat már megalakították. A jelentéseik a hidak állapotáról nyilvánosak lesznek.

– A hidaink biztonságosak. Van egy munkaszabályzatunk és törvényünk, amely két vállalatot: a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra Közvállalatot és a Szerbiai Utak Közvállalatot kötelezi arra, hogy kétévente egyszer vizsgálatokat végezzenek a hidakon, de rendkívüli ellenőrzést gyakrabban is tarthatnak – mondta a miniszter asszony.

A hidak ellenőrzését az Olaszországban történt katasztrófa, a genovai híd leomlása ösztönözte.

– Levelet intéztünk minden polgármesterhez és községi elnökhöz, hogy a közvállalatokkal és a felügyelőszervekkel kötelesek ellenőriztetni minden hidat, és a tapasztaltakról tájékoztatni a polgáraikat. Ez a döntés azért született meg, mert önkormányzati vezetők azt állították, hogy a városuk, illetve községük területén található hidak nincsenek biztonságos állapotban – mondta Mihajlović.

Elmondta, hónapokra van szükség ahhoz, hogy minden híd állapotáról képet kapjanak.