2024. április 24., szerda

Kinek származik előnye a Dina kártyából?

Minden számlatulajdonosnak lesz hazai bankkártyája

Augusztus 17-től lépett hatályba a bankközi térítményekről szóló új törvény, amely szerint a Szerbiában működő bankok kötelesek a saját bankkártyájuk mellett Dina kártyát is adni ügyfeleiknek. Azok a számlatulajdonosok, akiknek már van valamilyen kártyájuk, ezek érvényességének a lejárta után kaphatnak Dina kártyát.

SZINTE INGYENES

A bankkártya fenntartása ingyenes lesz a felhasználók számára, de az online vásárlások esetében a Dinával csak hazai internetes vásárlást lehet lebonyolítani.

A legtöbb kiskereskedés mindeddig a magas kezelési költségek miatt nem fogadta el a bankkártyák használatát. Az új lépéssel a Dina kártya használatakor a kártyával történő fizetés alkalmával a hatodára csökken a kezelési költség.

A bankok többsége az elmúlt hét során értesítette az ügyfeleket az új bankkártya felvételének lehetőségéről. Néhány bank sajnálkozva, mások pedig büszkélkedve küldték szét az információkat tartalmazó üzeneteket. A polgárok többsége azonban még nem vette fel a neki járó kártyát, mivel ennek a lehetőségnek az előnyeiről nem tájékoztat az értesítés.

Az új rendelkezés célja lehetővé tenni a felhasználók számára, hogy rendelkezzenek legalább egy olyan bankkártyával, amely a tranzakció feldolgozása során hatékony ellenőrzés alatt áll a hazai felelős intézmény, vagyis a Szerb Nemzeti Bank részéről. Ezáltal a bank garantálni tudja a folyószámlához való hozzáférést abban az esetben, ha a rendszer működésében hiba keletkezne. Más külföldi rendszerek működésének áttekintéséhez a hazai intézmények nem rendelkeznek ellenőrzési jogosultsággal.

KINEK OLCSÓBB?

A Dina kártya használata olcsóbb, mint a többi bankkártyáé. Egy átlagos tranzakció 2,16 dinárba kerül, míg a másik két kártya esetében ez az összeg 8 vagy 12 dinár.

Mindennek előnyét legfőképpen az államkassza fogja érzékelni, mivel az átutalások során a közvetítői díj nem a külföldi bankok (Visa, Master) zsebében landol, hanem a Szerb Nemzeti Bankon keresztül a a szerb államkasszába áramlik.

Huszár Nóra közgazdász szerint ez a módosítás a polgárok számára a mindennapi bankkártyahasználat során nem jár jelentősebb előnnyel vagy változással. A mindennapi ügyletek során a polgárok ezentúl is szabadon használhatják bármelyik kártyát. Elmondta, hogy Dina kártya eddig is létezett Szerbiában. Újdonságnak számít azonban, hogy a bankok eddig nem ingyenesen biztosították a felhasználóknak, és hogy ezentúl külföldön is lehet majd használni. A Dinát a pénzügyi szolgáltatásokkal és kártyás fizetéssel foglalkozó legnagyobb kínai vállalat, a China Union Pay közvetítésével lehet használni külföldön, mégpedig a világ 160 országában.

LEGALÁBB EGY HAZAI

Szerbiában a kártyás fizetések 97 százaléka belföldön történik, mindössze három százalék esetében fordul elő, hogy külföldön használják bankkártyájukat a polgárok. Érdekes adat azonban, hogy a tranzakciók 87 százalékának feldolgozására külföldön kerül sor, erre pedig Szerbiának semmilyen rálátása nincs.

A Szerb Nemzeti Bank az új rendelet révén e lépéssel eleget tesz jogi kötelezettségeinek, miszerint köteles szavatolni a fizetési rendszer zavartalan működését, és mivel a Dina kártya az egyetlen olyan kártya, amelynek használatakor a tranzakció feldolgozása és a fizetés rendszerbeli beiktatása Szerbiában történik, így ez az egyetlen, amiért felelősséget tud vállalni az ország.

A felmérések szerint eddig a kártyás pénzforgalom 12 százalékát bonyolították Dina kártyákkal, MasterCarddal pedig a tranzakciók mintegy 25 százalékát. A legnagyobb arányban, 63 százalékban Visa kártyát használnak kártyás fizetéskor a szerbiai lakosok. A Szerb Nemzeti Bank célja csökkenteni a kezelési költségeket a kereskedők számára is, valamint visszaszorítani a szürkegazdaságot. A Dina kártyát minden számlával rendelkező ügyfél meg fogja kapni, és ha másfajta kártyát is igényel, külön kérvényt kell benyújtania bankjának.