2024. április 18., csütörtök

Nincs hatással a dinár árfolyamára a líra zuhanórepülése

Jorgovanka Tabaković: Az SZNB 3,5-ről 4 százalékra javította a hazai GDP növekedésre vonatkozó becslését

Semmilyen módon nem lehet hatással Szerbia pénzügyi stabilitására a török líra értékvesztése. A jegybank nyomon követi a nemzetközi környezet összes pénzpiaci történését, így a török líra

árfolyamának alakulását is – jelentette ki Nikola Dragašević, a Szerb Nemzeti Bank monetáris ügyletekkel foglalkozó szektorának vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a szerbiai pénzügyi rendszer ellenállóvá vált, így a többi válságot, pl. a brexitet is sikeresen elviselte.

Jorgovanka Tabaković (Fotó: Beta)

Jorgovanka Tabaković (Fotó: Beta)

Mint ismeretes, csütörtök és hétfő között, vagyis 3 kereskedési nap alatt, értékének egyharmadát vesztette el a török valuta, csupán hétfőn 8 százalékot zuhant, majd Berat Albayrak pénzügyminiszter, Recep Tayyip Erdogan államfő veje bejelentette, hogy akciótervet készítenek a devizagyengülés sürgős megállítására.

A Szerb Nemzeti Bankban tegnap megtartott sajtótájékoztatón Jorgovanka Tabaković bankkormányzó ismertette az évközi infláció alakulásáról szóló jelentést. Ennek tükrében bejelentette, hogy a Szerb Nemzeti Bank 3,5-ről 4 százalékra javította a bruttó nemzeti össztermék növekedésre vonatkozó becslését.

Az építőipar és a mezőgazdaság eredményei jobbak a vártnál, ennek köszönhetően számítani lehet arra, hogy a GDP-növekedés meghaladja a korábban jelzett szintet.

Nikola Dragašević (Fotó: Beta)

Nikola Dragašević (Fotó: Beta)

„Szerbia gazdasága stabil, jók a kilátásai, kevésbé állnak fenn engyensúlytalansági gondok, növekednek a beruházások, és javult a helyzet a munkaerőpiacon is, továbbá a korábbinál kedvezőbb az ország hitelbesorolása. Lehetőség nyílt arra, hogy növekedjenek a bevételek, ez pedig a beruházásokon is tükröződik. A bruttó nemzeti termék 11 egymást követő negyedévben növekedett, és most 4 százalékos lesz” – sorolta az eredményeket Tabaković. Közülük azt tartja a legfontosabbnak, hogy az alacsony infláció a mindennapok normális része lett, megszokottá vált. A bankkormányzó emlékeztetett arra, hogy nem is olyan régen, 2012 őszén, a pénzhígulás még 12,9 százalékos volt, majd sikerült 2,2 százalékra csökkenteni és átlag 2 százalékon tartani. Ma az európai országok szintjén van, júliusban 2,4% volt. Az utóbbi hat évben stabil a devizaárfolyam, a hazai valuta az euróhoz képest 0,5 százalékkal erősödött. Az ország devizatartalékai 1,1 milliárd euróval nőttek, és a következő időszak garanciáját képezik, akárcsak a 19,9 tonnás aranytartalék.

A bankkormányzó által kiemelt eredmények között van az is, hogy 2013 májusa óta megfeleződtek, a gazdaság számára pedig harmadukra csökkentek a kamatlábak, és mintegy 60 százalékkal kevesebb a problematikus hitel. Mindezzel egyidejűleg a gazdaság nyereségesebbé vált, az árfolyamkülönbségekből eredő költségei 60 százalékkal kisebbek.

Kartellszerűen viselkednek a bankok

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó a Dina kártya kiadása kapcsán nyilatkozott a b92-nek.

Mint korábban hírül adtuk, a bankok augusztus 17-től kötelesek lesznek saját bankkártyájuk mellett Dina bankkártyát is adni új ügyfeleiknek – térítésmentesen. Akiknek van már valamilyen kártyájuk, azok ennek lejártát követően kapnak Dina kártyát. A bankkormányzó igen érdekesnek tartja a módot, ahogyan a bankok értesítik ügyfeleiket a Dina kártya kiadásáról. Egyes pénzintézmények megelégedéssel tudatják a hírt, mások egyenesen elnézést kérnek az ügyféltől, amiért az NBS rájuk kényszeríti a kártyát. Történik mindez akkor, amikor hamarosan életbe lép a törvény, mely szerint a bankok kötelesek lesznek átlátható módon közzétenni szolgáltatásaik díját, hogy azután minden polgár szabadon eldönthesse, hol nyisson számlát. Tabaković szerint a bankok viselkedése arra utal, hogy kartellek működnek a bankszektorban, és a Szerb Nemzeti Bank utánanéz ezeknek a dolgoknak.