2024. április 19., péntek
MESTERSÉGEK ÜNNEPE - 2018

Középpontban a szövés és a fonás a budai várban

A szövés és a fonás lesz a kiemelt témája az idén 32. alkalommal kezdődő Mesterségek Ünnepének a Budavári Palotanegyedben. Máris kezdődhet a visszaszámlálás augusztus 17-éig, a rendezvény nyitásáig. Az idén is négynapos lesz a fesztivál, amelyen a népi értékeket mutatják meg, és népszerűsítik immár negyedik évtizede.

Sok száz kézműves, mester, szakmai látványbemutatók és családi programok várják a látogatókat, nem csak Magyarországról. Ismét érkeznek külföldi vendégek is például Mongóliából, Kínából, Kazahsztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból, Üzbegisztánból. Azzal, hogy más kultúrákat ismerhet meg a közönség, egy különleges világba lehet betekintése a látogatónak.

A szövés, mely most fókuszpontba kerül, ősi mesterség. Gyapotból, kenderből és lenből vagy ezek keveredéséből sokféle használati tárgyat, például törülközőket, abroszokat, falvédőket, párnákat, szőnyeget szőttek. A fonás vesszőből, gyékényből, szalmából, csuhéból történik. A vesszőből kosarat, különféle tárolóedényeket, szalmából például kalapot, csuhéból széktámlát és ülőkét, gyékényből szatyrokat, kosarakat, szőnyeget, fontak. Bemutatóznak majd a szövők is, és ki is lehet próbálni, milyen is ez a munkafolyamat. Mivel a hajfonás is hozzátartozik a népies megjelenéshez, ennek bemutatását sem fogják kihagyni. És azt se feledjük el, hogy a kalácsot is fonják, amit sokan nagyon szeretünk. Sokszor közös munka folyt, fiatalok, idősebbek a Fonóban gyűltek össze, s amellett, hogy kalákában fonták a kenderszöszt, barátságok, szerelmek szövődtek.

Érdekességként kialakítanak majd egy korabeli parasztportát a Halászó fiú teraszon, ahol a kender- és gyapjúfeldolgozás fázisai követhetők nyomon. Ez főként a fiatalabb generációknak lesz érdekes, ők már nem láthattak élőben ilyesmit. Változott a világ, a mindennapjainktól igen távol esik ez a miliő. Nagyon jó ötlet, hogy ilyesmit létrehoznak, sokat lehet belőle tanulni, ha csak annyit, hogy bepillanthatunk elődeink világába, s átláthatjuk, milyen nehéz sorsuk is volt egykor az embereknek.

Az idei év a családok éve. Ennek tiszteletére még nagyobb hangsúlyt fektetnek a családi programokra. Sok helyen közösen próbálhatják ki a családok a mesterségeket, felidézve a régi időket. Lesz babajátszó, és a népi logikai, ügyességi és sportjátékok sem maradnak el. Igazi móka és kacagás vár ezek kedvelőire.

Régen a mesterség apáról fiúra szállt a családban. Szerencsére ma is vannak olyan kézműves dinasztiák, amelyekben ez működik. Néhányukkal találkozhat is a látogató a rendezvényen, lehet majd velük beszélgetni, bekapcsolódni a munkájukba, nézelődni, tapasztalni. Kinek mihez lesz kedve.

Mindemellett egész napos színpadi program várja az érdeklődőket, több színpadon is. A fáradt, éhes és szomjas látogatók a hagyományos gasztronómia finomságaival frissíthetik fel magukat, a gyerekek pedig játszóházakban lelhetik örömüket.

A rendezvény 20-áig tart. Az egész napos belépő 2500 forint, de más kedvezményes jegyek is kaphatók, érdemes a rendezvény honlapján tájékozódni. Mint minden évben, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállítása kombinált jeggyel látogatható.

Aki eljut erre, a korabeli vásárok hangulatát idéző rendezvényre, szép élményekkel térhet haza, s garantáltan visszavágyik a következő években is.