2024. március 29., péntek

Erőt Kölcsönzők

Kiállításmegnyitó a Zentai Művésztelepen

Kedden délután a Zentai Alkotóházban kiállítás nyílt Erőt Kölcsönzők címmel, amely a tavalyi Zentai Művésztelep munkáját hivatott bemutatni. Csernik Attila, Maurits Ferenc és Benes József alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, mellettük pedig, a generációk találkozásának jegyében, a fenti művészek ajánlására szerepelnek még Tóth Klaudia, Sagmaister Laura és Dancsó Andrea fiatal alkotók munkái is.
A kiállítást Szarka Mándity Krisztina, a zentai Városi Múzeum művészettörténésze, a telep művészeti vezetője nyitotta meg, aki elmondta, az Erőt Kölcsönző a Zentai Művésztelepen belül működő csoport volt 1969-től 1971-ig, és a következő művészek hozták létre: Ács József, Baráth Ferenc, Benes József, Kapitány László, Maurits Ferenc, Markulik József és Petrik Pál; valamivel később csatlakozott hozzájuk Csernik Attila is. Az alapötlet a közös alkotás volt, hogy az addigi egyéni ösvények helyett közös útra lépjenek, és hogy aktuális eseményeket dolgozzanak fel a művészet eszközeivel. Ahogy Ács József megfogalmazta: „A csoport törekvéseinek célja a környezet időszerű problémáin keresztül beépülni az életbe.” A szervezők most arra gondoltak, mivel közeleg a művésztelep 70. születésnapja, felidéznek annak történetéből olyan jelentős momentumokat, melyekről egyébként igen hiányosak az ismereteink, viszont ily módon talán gyarapíthatjuk azokat, megkérdezve egykori résztvevőket, szemtanúkat és máig aktív alkotókat. A fent említett csoport tavalyi meghívása volt az erre tett első kísérlet.
Idén pedig az 1968-as zentai happeningre reflektálnak a művésztelep résztvevői, mely ugyanúgy fontos momentuma a rendezvény történetének, és szintén a közös alkotás, a kollektív munka jegyében telt, illetve telik. – Az idei művésztelep témájául az utakat adtuk meg, és a közös alkotás által talán egy olyan út is elébünk tárul, amelyen majd a jövőben járni szeretnénk – tette hozzá végezetül Szarka Mándity Krisztina.