2024. március 28., csütörtök

Medveveszély a sárban

Hírek és álhírek, nemzetpolitikai üzenetek és jóslatok az idei Tusványoson

Két biztos pont minden esztendőben van a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban: a nemzetpolitikai értekezések és a medvék körüli viták. Az idei Tusványos ráadásul úgy alakult, hogy a medvéknek sikerült megelőzniük a nemzetpolitikát is, hiszen a magyar médiában már a tábor nulladik napján utcán settenkedő macikat ábrázoló fotókat lehetett látni. A visszafogottabbak egyszerűen elkönyvelték, hogy ilyen vendéggel is lehet találkozni a székelyföldi településen. A magyar kormánypárttalszemben kritikusabb média pedig gúnyosan azonnal megállapította: lám, már a medvék is Orbán Viktort várják Romániába.

A medve senkit nem bántott Tusványoson, ellenkezőleg, mindenkit kürtőskaláccsal és lángossal kínált (Tóth Roland felvétele)

A medve senkit nem bántott Tusványoson, ellenkezőleg, mindenkit kürtőskaláccsal és lángossal kínált (Tóth Roland felvétele)

Aztán jött a medvetámadásról szóló hír, amely szerint egy 27 éves férfit sebesített meg az állat a tábor körül, utána pedig megjelent a (rém)hír cáfolata is. A szabadegyetem megnyitásakor a tusnádfürdői polgármester igyekezett tisztázni mindent, mondván, semmilyen támadás nem történt. Adott azért egy tanácsot is: elővigyázatosságra szükség van, álhírekre azonban nincs.

Tény, hogy medvék nem sok vizet zavartak az idei szabadegyetem folytatásában, s végül mégiscsak a nemzetpolitikai témákról szóló híradások kerekedtek felül. Vízből azért volt bőséggel a rendezvény ideje alatt. Az égiek szinte minden délután és este kiadós záporral áldották a táborlakókat, koncertezőket, szabadegyetemi hallgatókat.

A napsütéses idő hiánycikké vált. Emiatt csakhamar bekövetkezett az, amitől az igényesebb látogatók tartottak: el lehetett merülni a folyamatosan dagadó sárban.

Orbán szombati előadására azért felkészültek a szervezők, és vastag szénaréteggel munkálták meg a földet, hogy a több ezer látogató a magyar kormányfő üzeneteire is emlékezzen, ne csak a térdig érő latyakra.

S hogy milyenek voltak ezek az üzenetek? Elsősorban az EU és a régió politikájára vonatoztak. A miniszterelnök arra szólította fel a közép-európai államokat, hogy dolgozzanak együtt, kössék össze nagyvárosaikat közlekedéssel, megfelelő infrastruktúrával. Szégyen, hogy ma még mindig nem léteznek bizonyos nélkülözhetetlen útvonalak – közölte többször is. S ahogyan a korábbi években, ezúttal is alapos jobboldali kritikát kapott tőle az európai baloldal. Liberális nemdemokráciának is nevezte néhányszor a brüsszeli politikai elitet, amelynek Orbán szerint a napjai meg vannak számlálva. A miniszterelnök abban is biztos, hogy a konzervatív erők ideje jön Európában. „Mi jövünk” – mondta. A hasonló megjegyzéseire jó magasan lengette meg a közönség a magyar és székely zászlókat.

Beszédére politika ellenfelei is odafigyelnek mindig. Orbán ugyanis évről évre beharangoz valamit, megmondja, mi hogyan történik majd, s csak kicsit szokott tévedni.

A kritikusok közül is sokan tartanak attól, hogy Brüsszelben valóban változás lesz, s a bevándorlásellenes nézetek kerekednek felül a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Miközben a magyar kormányfő új Közép-Európát és Kárpát-medencét épít, Tusnádfürdőn újraindult az időszámítás, a visszaszámlálás. Itt a két szabadegyetem között eltelt 365 nap jelenti az esztendőt. Jövő ilyenkorra már tudni lehet, mi igazolódott be a jóslatokból, így ennek a visszaszámlálásnak az eddigieknél nagyobb tétje is lehet.