2024. április 24., szerda

Mindenkinek lesz Dina kártyája

Használata hatszor olcsóbb, mint a külföldi bankkártyáké

A szerbiai piacon működő bankok augusztus derekától kötelesek lesznek saját bankkártyájuk mellett Dina bankkártyát is adni ügyfeleiknek. Veroljub Dugalić, a Szerbiai Bankok Szövetsége főtitkárának nyilatkozata szerint ezt a kártyát minden számlával rendelkező ügyfél meg fogja kapni, s ha másfajta kártyát (Visa, Master) is igényel, külön kérvényt kell beadnia a bankjának. Az online vásárlások esetében a Dinával csak hazai internetes vásárlást lehet lebonyolítani.

Bankkártyáról lévén szó, fenntartása ingyenes lesz a felhasználók számára. A Szerb Nemzeti Bank tájékoztatása kiemeli, a változás a nemrég elfogadott, bankok közötti költségmegtérítésekre és kártyás fizetésekre vonatkozó törvény folyománya. A Szerb Nemzeti Bank szerint a Dina 15 éve forog már a szerb piacon, és szinte mindegyik bank kiad valamekkora mértékben ilyen kártyát a felhasználóinak. Nagyjából kétmillió felhasználónak van már Dina kártyája.

– Tudtuk, hogy a kártyás fizetések 87 százalékát külföldi tulajdonlású fizetési rendszerekben bonyolítják le, s így nyilvánvaló volt, hogy létezik rendszerkockázat, amelyre a központi banknak reagálnia kellett – állítják az NBS-ben. – A bankok továbbra is kiadhatnak külföldi kártyafajtákat, de minden számlatulajdonosnak adniuk kell legalább egy hazai, Dina kártyát, amit képes ellenőrizni a hazai bankrendszer.

Az SZNB szerint az új kártyák a hazai pénzforgalomban a polgárok, a kiskereskedők és a kézműves üzemek javát fogják szolgálni, mert megkerülve a nemzetközi bankközi fizetésforgalom költségeit (amit a külföldi kártyák esetében is a kereskedők fizetnek), a hatodára csökkennek a kártyahasználati díjak. Dragana Stanić, az SZNB pénzforgalmi részlegének vezetője kifejtette, hogy a Dina kártyás fizetésekre 2,18 dináros költséget irányoztak elő, és ez a pénz a szerb államkasszába kerül, Visa és Master kártyákkal való fizetés esetén pedig ugyanez az összeg 12, illetve 8,2 dinárt tesz majd ki.

A Dina kártya kötelezővé tétele azt jelentheti, hogy lényegesen több kereskedő fogadja majd el a kártyás fizetést, hiszen sokkal kevesebbe kerül neki. A Szerb Nemzeti Bank egyébként az első volt a régióban, amely saját kártyás fizetési rendszert alakított ki, s az első a nem EU-tagállamok nemzeti bankjai között.

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint ezzel a lépéssel a hazai bankkártyát helyezik előtérbe, amely egyúttal a szerb államkassza bevételeit is növeli. Mali is fontosnak tartotta hangsúlyozni a kártyahasználattal járó alacsony költségeket.

– A kiskereskedések és kézműves üzemek használatának költsége miatt nem fogadtak el kártyás fizetést, de a hatszoros költségcsökkenésnek köszönhetően azt várom, hogy közülük egyre többen élnek majd ezzel a lehetőséggel. A lépés a gazdasági élénkülés szempontjából is fontos – emelte ki a miniszter.

Mali arról is beszélt, hogy az utóbbi időben szemmel láthatóan megerősödött a szerb bankszektor, amely a gazdaság fejlődésének gerince kell hogy legyen. A bankszektornak a kedvező hitelekkel, valamint az aktív gazdasági kapcsolataival motiválnia kell az embereket a további gazdasági fejlődésre – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormány a jövőben is a banki piac és a pénzpiac fejlesztésén fog munkálkodni.