2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött a barlangban rekedt focicsapat kimentése

Megkezdték a mentőcsapatok a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat 12 tagjának és edzőjüknek a mentését - közölte a thaiföldi kormány.

"Ma van a nagy nap" - mondta a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn. A fiúk készen állnak minden kihívásra, és a kivezető út nagy része úszás nélkül megtehető - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy    a víz szintje napok óta most a legalacsonyabb, és az időjárás is kedvező. Az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje. A hatóságok nem szeretnék kockáztatni, hogy egy újabb monszuneső romba döntse terveiket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Helyi tisztségviselők elmondták, hogy a mentés - amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt - akár négy napig is eltarthat. A thaiföldi hatóságok várakozása szerint az első gyerek helyi idő szerint vasárnap este 9 órakor érheti el a barlang kijáratát. Minden fiút két-két búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el. Vasárnap sportbúvárok és mentőorvosok érkeztek a barlang szájához. A média munkatársainak közelben felállított táborát kiürítették, és az ott tartózkodó több mint ezer thaiföldi és külföldi újságírót elküldték azzal, hogy a fejleményekről később hivatalos sajtótájékoztatót tartanak.

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában. Kimentésük veszélyes: egy búvár napokkal korábban életét vesztette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros vízben. A profi merülőknek is 5-6 órára van szükségük ahhoz, hogy megtegyék az utat a barlang szájától a csoport tartózkodási helyéig, a fiúk közül többen nem túl jó úszók.