2024. április 19., péntek

Veszélyben a kecsege megmaradása

A szerbiai halászok és pecások egy része fittyet hány a szabályokra

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezte a kecsege halászat legalább öt évre való betiltását Szerbiában. A szervezet felméréséből kiderült, hogy Szerbiában fokozott a szóban forgó veszélyeztetett, ősi halfajta halászata, emellett pedig egyéb tényezők is veszélyeztetik a faj megmaradását. A halászok és a pecások egy része az esetek többségében nemcsak a megengedett időszakban „vadászik” a szóban forgó halfajtára, hanem egész évben, akkor is, amikor ez különösen végzetes a szaporodás miatt, állapítják meg a WWF felmérésében.

A partnerszervezetekkel való együttműködésnek köszönhetően több alkalommal is bizonyítottuk, hogy a szerbiai piacokon minden további nélkül be lehet szerezni a törvényes hossznál – 40 centiméter – rövidebb egyedeket. Ugyanilyen egyedeket az éttermekben is felkínálnak. Ilyen hozzáállással a kecsege állománya nem újulhat meg – nyilatkozta Vesna Maksimović, a WWF Adria aktivistája.

A kecsege Szerbiában a Dunában, a Tiszában, a Nagy–Moravában és a Nyugati–Moravában él. A releváns környezetvédelmi szervezetek szerint a szóban forgó halfajtát Európában a túlzott halászat, a természetes élőhely eltűnése – egyebek mellett gátak és egyéb vízgazdálkodási létesítmények építése miatt –, invazív fajok, különböző betegségek és a környezetszennyezés veszélyezteti. Ezen veszélyfaktorok mindegyike jellemző Szerbiában, állapította meg a WWF. A szervezet hiszi, hogy az ötéves halászati tilalom nagy mértékben hozzájárulna a kecsege állományának a megújulásához.