2024. április 24., szerda
BRASSÓBÓL

A gyakorlat, mi megöl

Úgy tűnhet, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői jelentős sikert, áttörést értek el a kisebbségi és nyelvi jogok biztosítása terén. A siker annál jelentősebb, mivel pluszjogokat az erdélyi magyarság az ezredforduló óta nem szerzett. Sőt, számos megszerzett jogot csorbítottak az RMDSZ-szel mindig szövetséget színlelő kormányok.

Kedvező módosításokkal egészítette ki az RMDSZ a szenátusban már elfogadott anyanyelvhasználati jogokat a közigazgatási törvénykönyv tervezetét megvitató képviselőházi különbizottságban. Azért, hogy nehogy úgy járjanak, hogy a pluszjogokat biztosító előírások elfogadása után csorbuljanak az eddigi kisebbségi jogok, a törvényben rögzítették azt is, hogy az új közigazgatási törvénykönyv hatályba lépése előtt érvényes jogszabályok által előírt anyanyelvhasználati jogokat nem lehet visszavonni. Ugyanakkor sikerült olyan rendelkezéseket is bevinni a jogszabály szövegébe, amelyek biztosabb alapokra helyezik ezek betartását.

A törvénytervezet vitája során négy területen sikerült eredményt elérnie az RMDSZ-nek:

1. Ezután a kisebbség nyelvén is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot.

2. Nem lesz kötelező a húszszázalékos számarány ahhoz, hogy érvényesítsék a kisebbségi jogokat az önkormányzatok, ha azok úgy határoznak, a prefektus nem támadhatja meg a döntést.

3. Anyanyelvű formanyomtatványok segítik az ügyintézést ezután az önkormányzatokban.

4. Kiterjesztették az anyanyelvhasználatot a prefektúra intézményére, a közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra.

Továbbá az RMDSZ javaslatára a nemzetközi egyezmények és szerződések, így a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája és a kisebbségvédelmi keretegyezmény kötelező betartását is előírja a közigazgatási intézmények számára a törvénykönyv tervezete.

És itt van a kutya elásva! A romániai magyar kisebbség javára számos törvényt fogadtak el Bukarestben. Ahogyan azonban a román néplelket kitűnően ismerő drámaíró, Ion Luca Caragiale másfél évszázada figyelmeztetett: elméletileg ugyan jól állunk, ám minket a gyakorlat öl meg. A tudósítás első mondatában használt feltételes igemód is azt jelzi: lesz egy még jobb törvény, de kérdés, hogy ezúttal toleráns szellemében alkalmazzák-e, vagy mint eddig, eltekintenek tőle.