2024. április 24., szerda
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Beolvasztják az orvosit

Évek óta jól előkészített folyamat végeredményére mondott igent április 18-ai ülésén a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa. A magyar egyetemként létrehozott felsőfokú intézmény szenátusa amúgy is román többségű, a magyar tagok – az eredményt előrelátva – távolmaradásukkal tiltakoztak az ellen, hogy a multikulturálisnak nevezett MOGYE bekebelezi a román tannyelvű Petru Maior Egyetemet, és Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem (MOGYTM) néven működik tovább.

A magyar professzorok összehasonlító elemzésükben indokolatlannak és előnytelennek tartották a két egyetem összeolvasztását. Hasonló volt a véleményük a magyar oktatóknak is. A már így is B kategóriába sorolt, egykor hírneves felsőfokú intézmény helyzetén sem az oktatás, sem a tudományos kutatás színvonalát illetően nem javít egy olyan egyetemmel való egyesülés, amely országos szinten a sereghajtók között található, rossz gazdasági-pénzügyi szerkezettel. Másrészt a MOGYTM-en olyan mértékben romlanak az etnikai arányok, hogy a szenátus magyar tagjainak semmilyen beleszólása nem lesz a döntésekbe. A Petru Maior Egyetem tanári karával karöltve még annyira sem, hiszen az eltelt évek során soha nem értettek egyet azzal, hogy az egyetemen bevezessék a magyar tannyelvű oktatást.

A MOGYE magyar tagozatain több mint 1400 hallgató tanul, legtöbbjük ellenezte a két egyetem egyesülését. Véleményüket az ügyről nem rejtették véka alá: az egyetem épülete előtti kedd esti és csütörtök esti gyertyás tüntetésen kívül a közösségi oldalakon is kifejtették aggodalmukat. Volt olyan tanuló, aki felháborítónak tartotta azt, hogy a képviselők és tanáraik véleményét figyelmen kívül hagyták a döntéshozatalkor.

De nemcsak a magyar tagozatos diákok ellenzik az intézményegyesítést. Egy negyedéves román fogorvosi hallgató szerint a Petru Maior Egyetemmel való fúzió a MOGYE színvonalát rontja. „Az ARACIS minősítése szerinti B kategóriás tanintézmény egyesült egy D kategóriással, ami semmilyen szempontból nem racionális döntés. A legnagyobb fájdalmam pedig az, hogy egyedül a magyar tagozat nyilvánította ki nem tetszését (eredmény nélkül), pedig a diákok, nemzetiségtől eltekintve ellenezték a fúziót” – fogalmazott a hallgató.

A diákok nem attól tartanak, hogy ők nem végezhetik el anyanyelvükön a tanulmányaikat, hanem attól, hogy gyerekeik 20-30 év múlva nem tehetik meg ugyanezt: „…Amitől tartok az az, hogy a valamikor minőségi orvosi oktatás feledésbe merül itt, Marosvásárhelyen, s a helyét átveszi egy felszínes, pénzügyi javakat előtérbe helyező egyetem” – nyilatkozta portálunknak egy másodéves hallgató.