2024. április 19., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Titkosszolga az akadémia élén

Úristen! Ezek ugyanazok! – szisszenhetett fel a romániai közvélemény, miután a Román Tudományos Akadémia elnökének megválasztását követő napon kiderült, hogy az új elnök, Ioan-Aurel Pop a kommunista titkosszolgálat, a Securitate Emigránsellenes Brigádjának tagja volt. Pop az utóbbi években Románia legnevesebb felsőoktatási intézetének, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemnek a leköszönő rektora volt.

A 199 vezető román értelmiségit listázó szekusnévsort a 22 című hetilap hozta nyilvánosságra, és kétségbevonhatatlan bizonyítékokat is szolgáltatott a hitelességéről.

Ioan-Aurel Popról néhányan sejtették, hogy együttműködhet a Román Hírszerző Szolgálattal, azt azonban, hogy kapcsolata a titkosszolgálattal még annak nemzetiszocialista korszakára, a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, nem sokan gondolták.

Ami felkeltette a gyanút, hogy a rektor kollaboráns, az volt, hogy több ízben és mindig gondosan kiválasztott időpontban tett magyarellenes nyilatkozatot, noha egy román–magyar egyetem rektora volt.

A Magyar Tudományos Akadémia Trianon-bizottságáról azt mondta: „Mi, akik nem tegnap születtünk, tudjuk, hogy mi Magyarország alapvető álláspontja az utóbbi évszázadban: az, hogy nem fogadja el Erdély Romániához tartozását, állandóan az Erdélyre vonatkozó történelmi jogairól beszél.”

„Ha nem ismered el a nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban” – reagált Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentésére, miszerint az erdélyi magyaroknak a „nagy egyesülés” centenáriumán nincs ünnepelnivalójuk.

Szerinte a magyar kormány által létrehozott különleges osztály a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója idején, vagyis 2020-ban működik majd teljes gőzzel, ám addig sem pihen. Kampányt kezdeményez a romániai nagy egyesülés 100. évfordulója megünneplésének aláásására. Többek közt azt terjesztik a magyarok, hogy Iancu de la Hunedoarát valójában Hunyadi Jánosnak hívták, s erdélyiek feje fölött zajlott le az egyesülés.

Határozottan állította, hogy Románia nem 100 éve létezik, 100 évvel ezelőtt csupán újra egésszé vált. Miként azt is, hogy Matei Corvinul, (azaz) Mátyás király tudatában volt római örökségének, annak, hogy a rómaiaktól származik. Mindezt történészként!

Hogy mi lesz most Ioan-Aurel Poppal? A Román Tudományos Akadémiával? Semmi! Azaz mégis: megdicsőül a szekus, aki akkor, a nyolcvanas években, és ma is a románság eszméjét védi még a tudomány ellenében is.