2024. április 25., csütörtök

Kuttyogató-világbajnokság Szerbiában?

A Szerbiai Kuttyogatószövetség vezetőségének péterváradi gyűléséről

A hétvégén az immár megszokott helyen, a péterváradi Šaran Sporthorgász Egyesület klubhelyiségeiben tartotta meg igazgatóbizottsági ülését a Szerbiai Kuttyogatószövetség.

A március elején esedékes évi közgyűlés előkészítéséről volt szó. A szövetség vezetősége ugyanis élénk tevékenységet fejtett ki az eltelt időszakban, és igen komoly tervei vannak a jövővel kapcsolatban. Szaladjunk a rúd elé, és mondjuk ki azonnal: cél az első kuttyogató-világbajnokság megszervezése Szerbiában.

Vojislav Stamenković, a szövetség elnöke, ezt az ötletet már felvetette Belgrádban az illetékes minisztériumokban, és sehol se mondták, hogy ne. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi kuttyogatóliga két magyarországi és csaknem húsz szerbiai színhellyel a világ legnagyobb ilyen jellegű versenysorozata, és már hatszor került megrendezésre, logikusnak tűnik, hogy az első világbajnokságot is itt szervezzék meg. Van egy sanda gyanúnk, hogy ehhez a témához majd gyakran visszakanyarodunk, mert ha minden a Stamenković által diktálta iramban halad, másfél év múlva nyakunkon lesz a vb. Egyelőre azonban maradjunk házunk táján.

Tekintettel arra, hogy a kuttyogatás egyre népszerűbb, évről évre több új egyesület jelzi versenyszervezési szándékát, és kér időpontot a versenynaptárban. Éppen ezért a vezetőség nem véglegesítette a versenynaptár tervezetét, és hagyott benne szabad időpontokat, amelyekről majd a közgyűlés dönt. Ugyanakkor alaposan megszigorította azokat a feltételeket, amelyeknek eleget kell tenniük a szervezőknek. Beleértve a nevezési díjak maximalizálását, a vendégek fogadását és ellátását, a bírók és a ligabiztos munkájához nélkülözhetetlen feltételek biztosítását, a díjazást... A világ legnagyobb kuttyogatóverseny-sorozatában műkedvelői rögtönzésnek immár nincs keresnivalója. Éppen ezért az újonnan pályázó helyszínek idén csak bemutató jellegű versenyeket szervezhetnek, és azok színvonalától függ további szereplésük.

A közgyűlésnek kell majd döntenie a versenyszabályok megszigorításáról és az új pontozásról, amelyben ezentúl nemcsak a hal súlya, hanem hossza is szerepelni fog.