2024. április 24., szerda

Tizenkétszer magasabb keret a kisebbségeknek

Branko Ružić: Nem csupán az EU miatt kell Szerbiának rendeznie a nemzeti közösségek helyzetét

Az idén 21,8 millió dinár áll a nemzeti közösségek rendelkezésére a Köztársasági Nemzeti Kisebbségi Alapban tájékoztatási jellegű projektumok finanszírozására – jelentette ki Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati tárcavezető. Ez az összeg tizenkétszer több a tavaly erre a célra elkülönített költségvetési támogatásnál – tette hozzá. A Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában a miniszter elmondta, hogy tavaly, 15 éves várakozást követően, végre „mozgásba lendítették” a kisebbségi alapot, melynek azonban meglehetősen kevés pénzt, 1,8 millió dinárt tudtak adni. A kormány úgy döntött, hogy 2018-ban 20 millió dinárral növeli a rendelkezésre álló keretet, ami tizenkétszeres növekedésnek számít.

Ružić megállapította: a nemzeti kisebbségek jelentősek a szerb állam számára, s fontos összeköttetést jelentenek számos szomszédos országgal is, segítik a partnerviszonyok kialakítását. A szerbiai nemzeti közösségek helyzetét nem kizárólag az uniós elvárások fényében kellene kezelni – értékelte a miniszter. Természetesen fontos a kisebbségi jogok érvényesítésének a szavatolása az európai uniós csatlakozási folyamat, a 23. fejezet miatt is, de elsősorban azért érdeke ez az országnak, hogy rendezze belső viszonyait és élhető helyet teremtsen minden egyes polgára számára. Meg kell értenie mindenkinek, hogy a különbözőségek gazdagságot jelentenek Szerbiának – állapította meg Ružić.

Említést tett arról is, hogy az alapvető jogokkal és igazságszolgáltatással foglalkozó említett tárgyalási fejezettel és az elfogadott kisebbségi cselekvési tervvel összhangban napvilágot láthatott néhány törvényjavaslat, s kidolgozásukban fontos szerepet töltöttek be a nemzeti közösségek képviselői is. A szerb kormány elé került a nemzeti kisebbségek szabadságjogairól és jogvédelméről szóló törvény módosítási tervezete, továbbá a hivatalos nyelv- és íráshasználatra vonatkozó előírások módosítása, s készül a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának előzetes tervezete is. Fontos jogszabályról van szó, a munkatervezetet a nemzeti tanácsokkal együtt készítették el, s Ružić meggyőződése, hogy végül egy mindenki számára elfogadható jogszabály születik majd az alapos munkának köszönhetően.