2024. március 29., péntek

Nemcsak az áldozatokra, de a tisztességre is emlékezni kell

Az Irinej bácskai püspök által celebrált gyászmisével kezdődött ma Zsablyán az 1942-es razzia bácskai áldozatainak emlékére tartott központi ünnepség.

Csak Zsablyán mintegy 700-an vesztették életüket – idézte fel az 1942-es tragikus történéseket Čedomir Božić, Zsablya polgármestere, aki beszédében azt emelte ki, hogy az ártatlan áldozatok nevei mellett ismeretesek az elkövetőkéi is, ezért a bűntudat terhével nem lehet egy egész nemzetet büntetni.

Igor Mirović tartományi kormányfő a Bácskán végigsöprő, csaknem 4000 áldozatot követelő razzia eseményeinek a felidézése mellett arra is emlékeztetett: az ártatlan áldozatok emlékének az ápolása mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tisztesség azokban a vészterhes időkben is jelen volt a magyarok között. Beszédében Teleki Pál miniszterelnök öngyilkossága előtt írott levelét és Bajcsy-Zsilinszky Endre bátor kiállását részletesen is felidézte.

Ezek mind a tisztesség iránymutatói számunkra, amihez nekünk is tartanunk kell magunkat. Ezért nagyon fontos, hogy mindig és mindenhol együtt álljunk ellen a nemzeti és minden más gyűlölet legcsekélyebb jelének is, és hogy határozottan és következetesen harcoljunk mindaz ellen, ami ismét szembeállíthat és megoszthat bennünket – tette hozzá Mirović.

A megemlékezés végén a tartományi kormány és a zsablyai önkormányzat képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen.