2024. április 20., szombat

Nagyon kelendő volt a védőoltás

Szabadka Város területén a 4500 influenza elleni védőoltásból az egészségházakban mindössze 115 áll még a polgárok rendelkezésére, Kishegyesen pedig már december elejére elfogyott a rendelkezésükre álló mennyiség.

Az influenza a leggyakoribb téli megbetegedés, egyetlen ellenszere a védőoltás felvétele. Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban dr. Nebojša Bohucki járványtani szakorvossal beszélgettünk.

– Az idén több polgár vette már fel az influenza elleni védőoltást, mint a múlt év ezen időszakában. Az influenza elleni védelemben a 2017/2018-as idényben a francia Sanofi-Pasteur gyártmányú Vaxigripet használjuk, amely három különböző influenzavírustól véd, mégpedig a H1N1 típusú influenza ellen, a H3n2, valamint a B típusú Brisbane szerotípus ellen. Az oltóanyag összetétele az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával összhangban van és kötelező érvényű minden oltóanyaggyártóra – mondta a szakorvos.

Dr. Nebojša Bohucki (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Nebojša Bohucki (Fotó: Gergely Árpád)

Az egészségházakban nem veheti fel bárki az influenza elleni védőoltást, csak a pontosan meghatározott kategóriákhoz tartozó páciensek. A védőoltást felvehetik a 65 év feletti polgárok, a kardiovaszkuláris megbetegedésekben és az anyagcsererendszer megbetegedésében (elsősorban cukorbetegségben) szenvedők, a vesebetegek vagy bármely más krónikus megbetegedéssel (asztma, bronchitis) küzdő személyek, és számukra a védőoltás ingyenes. Javallott a várandós és szoptatós anyáknak is az influenza elleni védőoltás, mivel fél éves kor alatt nem vehető fel az oltás, ezek a csecsemők az anya által kapnak védelmet. A védőoltás felvételéhez szükséges az érvényes egészségügyi könyvecske, valamint a 65 évnél fiatalabbak esetében a bejegyzett krónikus betegség.

– Az influenza nem egy enyhe megbetegedés, magas lázzal jelentkezik (39 Cº feletti), és szövődmények is kialakulhatnak, mint például tüdőgyulladás. Súlyosabb esetekben a beteg kórházi kezelésre szorul, és akár halálos kimenetelű is lehet a megbetegedés – mondta el lapunknak a járványtani szakorvos.