2024. április 25., csütörtök

Fiatal kutatók találkoztak

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület megszervezte a II. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozóját, mely Topolya Község Múzeumának emeleti nagytermében zajlott az elmúlt hétvégén.

A póktani kutatás előadása (Sihelnik Ágnes felvétele)

A póktani kutatás előadása (Sihelnik Ágnes felvétele)

A rendezvényre előadóként Topolyáról, Szabadkáról és Palicsról érkeztek természetkutatók. Róluk általánosságban elmondható, hogy mindannyian aktívan foglalkoznak természettudományos kutatásokkal, és munkájukhoz is nagyban kapcsolódik az a téma, amelyet a találkozón bemutattak.

Harkai Ákos a szervezők nevében köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd Sihelnik József, az egyesület titkára mondott megnyitó beszédet.

– Mi az egyesületen belül megálmodtuk ezt a találkozót, mert, bár van alkalmunk különböző konferenciákon is találkozni, de az nem feltétlenül arról szól, hogy bemutassuk egymásnak a kutatási témáinkat. A találkozónk célja egyrészt egymás munkásságának megismerése, valamint a közösségépítés. Külön öröm, hogy egyesületünk tagjai is szép számmal jelen vannak a kutatók között – mondta Sihelnik.

A nemrégiben Kazahsztánban magyar kutatók által leírt szöcskeegér faj kapcsán Sihelnik József arra buzdította a résztvevőket, hogy ne hagyjanak fel a kutatásokkal, hiszen a tudomány számára ezek nagyon fontosak. Bár az említett szöcskeegér faj leírásában magyar kutatók is részt vettek, a kutatásuk alátámasztását genetikusok végezték, akik igazolták azt az állítást, hogy a szóban forgó faj valóban új fajnak minősül.

– A tudományos publikációknak is nagy jelentősége van. Sajnos a világban egyre inkább elszaporodtak azok a cikkek, írások, amelyek úgymond az áltudományosság ellen kívánnak fellépni, viszont maguk is áltényeket közölnek. Ezekkel pedig könnyű félreinformálni a kevésbé hozzáértő embereket. Kutatások nélkül viszont nem lehet tudományos alapon kezelni a dolgokat – tette hozzá Sihelnik József, a találkozó szakmai koordinátora.

A II. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozójának több mint 30 résztvevője volt. Hallhattunk a vidékünkön élő pókfajokról, a tavi békék helmintológiai vizsgálatának eredményeiről, a Topolyai-tó vízminőségének mikrobiológiai elemzéséről, az erdei fülesbaglyok táplálkozásáról, valamint a természetes és mesterséges kisvízfolyások növényvilágának elemzéséről, és a természetvédelmi zónabeosztás elméleti és gyakorlati lehetőségeiről a Palicsi-tó esetében. Szép számban megjelentek a Nikola Tesla Általános Iskola azon tanulói is, akik részt vesznek az Arcus Környezetvédő Egyesület tevékenységeiben.