2024. április 25., csütörtök

Inače ih je bilo malo

Anamarija Viček, državni sekretar za obrazovanje: Manjinska prava nisu ugrožena. Ovo ne znači da se sledeće godine neće otvoriti odeljenje društveno-jezičkog smera na mađarskom jeziku u Subotici.

-Zbog instrukcija Međunarodne Valute, ministarstvo skoro svakodnevno treba da donosi odluke koje se odnose na štednju, racionalizaciju. To što su ukinuli u Subotici drugi razred mađarskog odeljenja u Gimnaziji „Svetozar Marković“, nisu mere protiv manjina, jer ministarstvo podržava postojanje odeljenja iako je malo učenika u razredima nacionalnih manjina. Ove godine za odeljenja koja imaju 6-7-8 đaka nije trebalo da se borimo, čak je ministar odobravao i otvaranje odeljenja sa 5 đaka. U slučaju Gimnazije „Svetozar Marković“ radi se o kompleksnijem slučaju. Prošle godine se upisalo 4 đaka na društveno-jezički smer. Ovo odeljenje je otvoreno uslovno, tako da su sastavljeni društveni i matematički smer, a direktor je imao zadatak da pokuša privući još đaka, jer će od toga zavisiti rad ovog odeljenja. Uspeo je u toku školske godine povećati broj sa još jednim đakom, ali je ove godine jedan napustio školu, te ih je opet ostalo 4 na društvenom smeru. Zbog toga je doneta odluka da se ukine ovo odeljenje i da se đaci preusmere na matematički smer.

-Ako posmatramo sa tačke gledišta đaka, to je tužna priča, ali nisu oštećeni psihički i socijalno, jer su već prošle godine zajedno slušali nastavu. Preusmereni su u mađarsko odeljenje i ne može se govoriti o povredi manjinskih prava. Ovi đaci neće biti oštećeni, imaće dobru osnovu za dalje školovanje, za fakultet.

Pitali smo Anamariju Viček, da li smatra da se ova odluka ministarstva može promeniti, na šta nam je odgovorila:

-Mislim da se moglo promeniti da je ovaj predmet stigao kod mene tada. Jedan učenik me je potražio sa molbom da pomognem. Predložila sam da pohađaju školu kao da se ništa nije desilo, a ja sam u međuvremenu pokušala da intervenišem u dogovoru sa Martom Petković, članom MNS-a. Međutim, za vikend sam dobila obaveštenje od škole da su se dva đaka već prebacila u drugu školu. Za dva đaka već nismo mogli da se izborimo. Mislim da smo okasnili sa intervencijom. Na primer, u slučaju Gimnazije u Senti uz pomoć direktora smo uspeli da zadržimo odeljenje. Ja činim sve da pomognem radi povoljnog rešenja - rekla je Anamarija Viček.

Saznali smo od nje da u Vojvodini postoji 15 takvih odeljenja gde je broj đaka manji od 6, a u slučaju 108 razreda broj đaka je od 5-15. To možemo zahvaliti tome što MNS ima svog predstavnika u ministarstvu obrazovanja. Naglasila je da je cilj da i u budućnosti đaci koji završe osnovnu školu, nastave školovanje u Vojvodini, i da mrežu školstva treba racionalno izgraditi. U tome veliku ulogu ima MNS, sekeretarijat školstva Vojvodine, privredna komora, kao i opštinske samouprave.

U subotičkoj Gimnaziji, ako ubuduće bude dovoljan broj đaka za upis, ponovo će se otvoriti odgovarajući smer i odeljenje. Zadatak rukovodstva i direktora škole je da podstaknu đake na upis u mađarsko odeljenje, profesori koji predaju đacima koji su preusmereni, treba da se potrude da bez problema završe školu. Moj zadatak je da učinim sve da se đaci koji uče na jezicima manjina i dalje mogu upisivati u škole na maternjem jeziku, i da se borim i za razrede u kojima je mali broj đaka.