2024. április 27., szombat

Gyakorlóknak és érdeklődőknek

Harka Ákos – Wilhelm Sándor: Halhatározó horgászoknak, halbarátoknak

Új könyvek ismertetése alkalmával gyakran nyúlunk az elcsépelt „hiánypótló” meghatározáshoz. Hazai viszonylatban ez bármelyik halismertetőre ráillene, mert eddig egy sem készült, magyar nyelvterületen azonban többel is találkozunk. Most a legújabbról szólunk.

Dr. Harka Ákos és dr. Wilhelm Sándor Halhatározó horgászoknak, halbarátoknak című műve – a végsőkig leegyszerűsítve – rengeteg képpel és kevés betűvel mond sokat. Kivitelezése, vagy ha úgy tetszik, megépítése, kifejezetten terepi használatra teszi alkalmassá. „[...] a halak testalkat szerinti eligazító táblázata, vonalas rajzokkal és a képhez társított színek segítségével gyorsabb célhoz érést tesz lehetővé” – olvasható a bevezetésben. A könyv a képekre helyezi a hangsúlyt, ezen belül külön kitér a hasonló fajokra. Emellett részletes határozókulcsot közöl, négy oldalon összesen hatvan jellegzetességet ismertet. A képek felett az uszony- és pikkelyképletek találhatóak. Van egy sanda gyanúnk, hogy halügyekben kevesebb betűvel még sohasem mondtak többet.

Eddig néhány alkalommal figyeltük meg, hogyan fogadja a kiadványt a horgásznagyközönség. Először a Jó Pajtás Liga zárófordulóján (lásd a képet), ahol Szonya hosszasan fordított a könyvből Tijanának. A következő alkalommal a nemzetközi kuttyogatóliga utolsó fordulóján adtuk a versenyzők kezébe ezt a könyvet. „Ezt le kell fordítani!” – mondta, aki nem tudott magyarul. Aki tud, azt kérdezte, hol szerezhető be. Egyelőre nem ismert számunkra, megtalálható-e szabad eladásban. A könyv a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdasági Főosztályának támogatásával készült.

Sejtjük, ezt a könyvet nem fogják elejétől végig egy szuszra elolvasni. A halbarátok és horgászok azonban számtalanszor fogják felütni és lapozgatni. Hogy megtudják, amit addig nem tudtak.