2024. április 19., péntek
KÖNYVSAROK

Fotókba zárt versek

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan verseskötetre hívjuk fel a figyelmet, amelynek szerzője, Rakovszky Zsuzsa, a világhálón elérhető, Fortepan nevű nyilvános fényképalbumból válogatott, és a fotókból kiindulva írta meg sodró, kimunkált, történetközpontú verseinek nagy részét. Megrázó, figyelemre méltó líra az övé, többszöri újraolvasásra ajánlott.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Gregory Philippa: A vörös királyné (Cartaphilus)

2. Joanne Harris: Csokoládécipő (Ulpius-ház)

3. Tasmina Perry: Örökösnők (Ulpius-ház)

4. Tony Parsons: Férj és feleség (Európa)

5. George Orwell: 1984 (Európa)

GYEREKOSZTÁLY

1. Darren Shan: Démonvilág – Démonmester (Móra)

2. Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Nagycsalád lettünk! (Alexandra)

3. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Örökké (Ciceró)

4. Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok (Móra)

5. Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger (Könyvmolyképző)

KÖNYVAJÁNLÓ

Rakovszky Zsuzsa: Fortepan (Magvető)

„A téli égből foszforfény pereg. / A tér sötét szívében fekszem ébren. / Hulló hamu, hunyorgó tűzszemek, / vérző szemek a kályha tűzterében. / Széltépte láng: az öntudat remeg, / hogy a sötét nemlétbe visszatérjen. / Az ablakon túl nagy, sötét hegyek / áznak a zöldes, holdontúli fényben. / Hamvába holt parázs. Szél fúj. Az álom / átfúj a még folyékony énhatáron / a partra, hol még egy vagyok veled. / Tükörmélyből hallom lélegzeted. / Mintha parázshoz, hozzád ér a bőröm. / Vagyok. A lét tüzében perzselődöm.”

Rakovszky Zsuzsa Parázs című verse ékes példája annak az elemi erővel feltörő, helyenként szinte balladisztikus lírának, amellyel a Fortepan lapjain találkozhat az olvasó. Énhatáron innen, a holdon túl, álmok, vágyak és félelmek ötvözésével keletkezett költemények ezek, amelyek, akár homályos körfolyosók, váratlanul találkoznak, egymásba futnak, a lélek terei felé kalauzolnak. Nyelvet kap általuk seregnyi félbemaradt történet és a létezés megannyi titka.