2024. március 29., péntek

Korai Fekete-tengeri migránsútvonalról beszélni

A Fekete-tengeren keresztül Romániát érintő, kiugróan magas adatokat mutató illegális határátlépések ellenére korai lenne új migrációs útvonal kialakulásáról beszélni – közölte az Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).

Az ügynökség szerint, noha az előző évhez képest kiugróan nagy számban, 572 esetben regisztráltak határsértést a Fekete-tenger partvidékén a román hatóságok, az Unió külső határain észlelt illegális bevándorlásnak ez alig 0,5 százalékát teszi ki.
A Romániába érkező, főként szíriai, iraki, afgán és pakisztáni menekült újbóli, a korábbinál nagyobb számú határsértése ugyanakkor arra enged következtetni, hogy az embercsempészek újjá kívánják éleszteni ezt az útvonalat. Mint elmondták, a Fekete-tengeren keresztül érkező migráció nem új jelenség. 2014 és 2016 között Románia és Bulgária nemzeti hatóságai mintegy 500 migránst tartóztattak fel, akik az időjárási viszonyok miatt nehezen hajózható Fekete-tengeren közepes méretű halászhajókon közelítették meg a partokat Törökország felől. Ezen az útvonalon 2014-ben 433, 2015-ben 68, 2016-ban egy, az idei év első nyolc hónapjában 572-en érkeztek illegálisan Romániába – tették hozzá.