2024. március 28., csütörtök

Jobb út kellene Telecskára

Dušanka Golubović, miután tavaly júniusban megválasztották Zombor város polgármesterévé, rohamtempóban kezdte járni a helyi közösségeket és a város vonzáskörébe tartozó falvakat, hogy tájékozódjon a fölmerült közösségi igényekről. Később egyéb elfoglaltsága is akad, Telecskára (Bácsgyulafalva) csak most jutott el munkatársaival egyetemben.

A városi önkormányzat sajtószolgálata arról számolt be a látogatás kapcsán, hogy a küldöttségnek Keszég Kornél, a helyi közösség tanácselnöke számolt be az 1883-ban létesült telepes falu múltjáról, jelenéről, és égető gondjairól. Ezek között a Kerény–Cserepes (Kljajićevo –Bački Sokolac) regionális út minőségét nevezte egyik nagy problémának, ami télen-nyáron egyaránt megnehezíti a helyi lakosság közlekedését. Keszég hozzátette, hogy a faluvezetés tudja, hogy a regionális utak nem tartoznak a városi önkormányzat hatáskörébe, de minden, az út javítására irányuló lépésnek örülnének.
A polgármester asszony ezt követően kifejtette, hogy látogatásuk során olyan információkra kíváncsiak, amelyek a település számára rövid, illetve hosszabb távon megoldható feladatokról szólnak. A helyi közösség tanácsának föladata, hogy a megoldásra váró problémák közt fölállítsa az elsőbbségi rangsort, a városvezetés pedig ennek alapján igyekszik lépni a megoldás érdekében.
Az összejövetelen leszögezték, hogy a faluban adott a vízellátás, ám a folyamatos és minőségi ellátás érdekében tárgyalóasztalhoz kell ülnie a HK Tanácsának a Vodokanal zombori Vízműveknek. Ezek a tárgyalások mindenképpen technikai jellegűek lesznek, hiszen a zombori képviselő-testület már korábban leszögezte, hogy a környező falvak a városi víznyerő helyről kapják majd a vezetékes vizet.
Amíg a polgármester asszony korábbi faluszemléin rend szerint dicsérték a kommunális közvállalatok terepi munkáját, Telecskán szóvá tették, hogy a Prostor és a Zelenilo közvállalat a falu tekintetében nem áll a helyzet magaslatán, viszont a Čistoća KKV és a Szociális Központ példás partnere a településnek.
A faluelnök Keszég Kornél firtatta a városi ésszerűsítés során leépített státusok felőli kérdéseket a delegációtól: a könyvtár és a helyi iroda minden napi üzemeltetéséről, és a helyi művelődésszervező alkalmazása mellett emelt szót.
A faluban megoldatlan a Művelődési Ház és a helyi focicsapat öltözőjének fönntartása, ami állami tulajdont képez, vagyis a helyi közösségnek kellene gondot viselnie róluk, amihez viszont nincsen jövedelmi forrása a falunak.
A városi küldöttség járt a helyi általános iskolában, az óvodában, az egészségházban.
Zomborban a helyi közösségekben és a környező falvakban mindenütt a Szerb Haladó Párt van uralmon, kivéve Bezdánt, ahol a VMSZ és a civilek vezetik a falut, illetve Telecskát, ahol a VMDK és a VMSZ alakíthatott vezetőséget.
Keszég Kornél lapunknak elmondta, hogy Telecska, ellenzéki faluként utolsó volt a polgármesteri látogatások során, de konstruktív megbeszélésre került sor, a zombori küldöttség pozitív tapasztalatokkal távozott a faluból. Reméli, hogy az eszmecsere eredményt is hoz.