2024. április 25., csütörtök

Több a gyerek?

A bácsfeketehegyi általános iskolában több az elsős, mint a tavalyi évben – Hiányoznak az ingyenes tankönyvek és az ötödikes naplók – Változatlan az uzsonna ára

Az új tanév igazi meglepetést hozott a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolába: mind a magyar, mind a szerb elsősök száma növekedett a korábbi évhez képest. Ennek a váratlan, de pozitív létszámváltozásnak más oka van a szerb, és más a magyar osztályban, mondta el lapunknak Bojtos Béla iskolaigazgató.

– Az idei tanévben összesen 40 diák iratkozott be a bácsfeketehegyi iskolába. 21-en magyar nyelvű osztályba, 19-en pedig szerb nyelvűre. Az előző évekhez képest ez egy nagyon jó létszám, hiszen tavaly 15 elsősünk volt a szerb tagozaton és 17 a magyaron. Épp ezért meglepődtünk ezen a létszámon, de nagyon örülünk neki. Azt tudni kell, hogy a szerb tagozaton a diáklétszám azért növekedett, mert elég sok nevelőszülő hozott gyerekeket. Júniustól idáig tíz-egynéhányan érkezetek ily módon, és még most is zajlik ez a folyamat: Belgrád és Újvidék környékéről tömegesen hozzák ide a gyerekeket nevelőszülőkhöz. Ezekről a gyerekekről idáig nem gondoskodtak rendesen és nem is voltak normálisan beiskolázva, épp ezért aránylag nehezen tudnak beilleszkedni. Szerencsére a nevelőszülők nagy része megpróbálja őket úgy nevelni, hogy integrálódni tudjanak ebbe a közösségbe, mert nekik sajnos nincs olyan vágyuk, hogy beilleszkedjenek, nem érzik ennek szükségét. A magyar tagozaton viszont ilyen jól jött ki a lépés, hogy 21 elsősünk lett. Szeretnénk, hogy ez szám tovább növekedjen, hogy két magyar osztályt tudjunk nyitni, mint korábban. Most sajnos egy van, mert azoknak diákoknak a száma, akik nem jöttek valahonnan, hanem idevalósik, megfeleződött, mind a magyar, mind a szerb tagozaton. Azt még meg kell jegyeznem, hogy a nyár során több generációból is távoztak diákjaink, akiknek szülei külföldre vagy más városokba költöztek. Sajnos, nagy probléma, hogy nincsenek megfelelő munkahelyek a faluban – számolt be az igazgató.

A bácsfeketehegyi iskola felkészülten várta a 2017/18-as iskolaévet, tudtuk meg Bojtostól. A törvény által kiszabott minden feltételnek és elvárásnak eleget tettek, egyedül a központi fűtés biztonsági szelepeinek az ellenőrzése maradt hátra, de a fűtési szezonig erre is sor kerül.

– A tanévre a kollégák is felkészültek, és a technikai eszközeinket is felújítottuk. A számítógépes rendszerünk üzemel, és az oktatás során használni lehet. A tankönyvek megérkeztek, folyamatosan történik a kiosztásuk, viszont az ingyenes tankönyveknek még se híre, se hamva. A minisztérium már augusztus elején elrendelte, hogy 4 óráig ügyelet legyen az iskolában, mert küldik a tankönyveket, de eddig még nem érkeztek meg. Az ötödikes naplók még szintén hiányoznak, nyilván meglepte az államot, hogy új programot vezetett be, ami szeptember elsejétől érvényes, és ehhez új napló is kell. Reméljük, szeptember 15-éig az új naplók is megérkeznek – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy az előző évhez képest nem kellett emelni az uzsonna árát, továbbra is napi 30 dinár maradt. Ez minimális összeg, amiből relatíve minőséges étkezést tudnak biztosítani. Bojtos szerint sok gyereknek ez az egyetlen étkezése egészen délutánig.