Az a jó üzlet, amikor mindkét fél elégedett

Szerbia irányába terjeszkedik a magyarországi Hunnia Fagép

Hhzs.

2017. szeptember 6., 10:49

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A magyarországi Hunnia Fagép vállalat faipari gépeivel és az általa képviselt technológiákkal is megismerkedhetnek szeptember 8-a és 10-e között a Topolyán rendezendő EXPO 2017 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásár látogatói. A vajdasági fakitermeléssel és -feldolgozással foglalkozó vállalatok számára fejlődési lehetőséget biztosító technológiák mellett a kiállítóhelyen első kézből szerezhetnek információkat az érdekeltek a mezőkövesdi cég által forgalmazott Dutra traktorokról is, amelyek mind a faiparban, mind a mezőgazdaságban tevékenykedőknek segítséget nyújthatnak mindennapi munkájuk végzésében.

Tóth Lajos, a magyarországi Hunnia Fagép ügyvezetője napilapunknak elmondta, hogy vállalatuk az önálló egyszemélyes kisüzemtől a nagy fafeldolgozó gyárakig minden felmerülő igényre megfelelő megoldást igyekeznek nyújtani: a tervezéstől kezdve a finanszírozáson át egészen a műszaki megvalósulásig. Az ügyvezető már korábban is ellátogatott Szerbiába, hogy az érdeklődő vajdasági cégek számára ismertesse a több éve eredményesen alkalmazott technológiai program részleteit, amellyel nem csupán a termelési kapacitást tudják növelni és sikeresebbé tenni, hanem ezáltal munkahelyet is teremtenek a helyi munkavállalóknak.

Tóth Lajos, a Bükk déli részén egy kicsiny faluban, Bükkzsércen él, s gépészeti végzettséggel üzemvezetőként több faipari cégnél is megfordult már, s a gépbeszállítók nyomására, mintegy tíz évvel ezelőtt kezdett el alvállalkozóként bedolgozni egy kereskedelmi céghez.

– Volt egy ezer fős címlistám és vagy kétszáz prospektusom. Így indultam el megkeresni azokat a lehetséges partnereket, akiket esetleg érdekelhetnek az új faipari technológiai beruházások. Az időtájt alakultak ki a magyarországi rendszeren belül a különféle európai uniós pályázati lehetőségek, amelyeket az elejétől fogva figyelemmel kísérünk és próbáltunk elsajátítani. Ennek is köszönhető, hogy az első évben olyan jelentős projektumok születtek, amelyek keretében 600–700 ezer euró értékben tudtam gépet értékesíteni – mesélte a vállalkozó.

Az évek folyamán szerzett tapasztalatot és jó ügyféli kapcsolatait a Hunnia Fagép faipari berendezések forgalmazásával kamatoztatta, 2010-ben sikerült találnia egy kitöltetlen, elsődleges faipari feldolgozáson alapuló piaci rést, amelynek betöltésére nagyon jó partnereket is sikerült találnia, akikkel ma már jó baráti viszonyt is ápol, s azóta is több sikeres pályázaton vettek részt együtt. Lényegében ennek köszönhetően a cég folyamatos fejlődésnek indult, s az állandó munkatársak mellett az egyre bővülő szervizszolgáltatást nyújtó alvállalkozók száma is megnövekedett.

– Számunkra nagyon fontos, hogy ügyfeleinknek olyan technológiai, finanszírozási vagy akár pályázati jellegű javaslatokat, megoldásokat tudjunk adni a felmerülő problémákra, amelyek segítségével ők is fejlődni tudnak – ecsetelte, s hozzáfűzte, hogy szolgáltatásaikat egy csomagban próbálják az érdeklődők rendelkezésére bocsátani, s közösen igyekeznek megoldást találni az üzemekben felmerülő kérdésekre.

– Nem a felelőtlen gépértékesítés a célunk, hanem mindkét fél elégedettségére elsősorban egy komplett szolgáltatást próbálunk nyújtani, amelynél a hangsúly a folyamatos emberi kapcsolatokon fekszik, a gépek értékesítése pedig csupán a kisebbik része az egésznek – magyarázta, s elmondta, hogy mivel falusi gyerek, a fő mottója az, hogy a jó haverság alapja a pontos elszámolás, és ne ígérgess, hanem lepjél meg!

Ezt pedig a közvetlen munkatársaitól is megköveteli, s jómaga is ezt szorgalmazza, s ha már az elejétől fogva szoros viszony alakul ki a partnerek között, s érzik, hogy számíthatnak a cégükre, akkor adva van a kölcsönösen gyümölcsöző, hosszú távú együttműködés, s nem kell tartani az elégedetlen ügyfelektől.

Tóth úr elmondta azt is, hogy a magyarországi fafeldolgozás a környező országokhoz képest kisebb termelési kapacitást jelent, mivel a szomszédos országokhoz képest kevesebb erdő van az ország területén. A környező országoknak jóval nagyobb az elsődleges faipari kapacitásuk, s komolyabb nyugati kapcsolatokkal is rendelkeznek.

– Mi Magyarországon csak most kezdünk az export felé orientálódni, mivel a magyar piac kicsi, és egy idő után be fog szűkülni. Jelen pillanatban a pályázatok segítségével a fejlesztések működnek, de a későbbiekben csak azok fognak tudni fejleszteni, akiknek meglesz a biztos külső piacuk is – mondta. Hozzáfűzte azt is, hogy példának okán Románia az olasz és a francia területeken a magyaroknál könnyebben talál lehetőségeket, s ez elmondható az egykori Jugoszlávia tagköztársaságaira is, hiszen az itt élő, több nyelvet beszélő emberek fontos kapcsolatokat alakítottak ki Európa sok részén is.

Tóth Lajos, a cég ügyvezetője hangsúlyozza azt is, hogy a a magyarországi piacokon kívül fel kell mérni a lehetőségeket a környező országokban, kiemelt figyelmet fordítva azokra a területekre, ahol magyarok is élnek. A vajdasági, illetve a szerbiai piacon történő terjeszkedésükkel kapcsolatban elmondta, hogy Kókai Zsolt zentai születésű és az itteni lehetőségeket jól ismerő munkatársával átbeszélték, hogy miképpen is tudnának megjelenni a hazai színtéren.

– Az erősségünk az, hogy Szerbia is közeledik az Európai Unióhoz, és mi már át tudjuk adni a tapasztalatainkat, s úgy érezzük, hogy a nyelvismerettel és a pályázati tapasztalatainkkal már előnyben vagyunk versenytársainkkal szemben – emelte ki, s hozzátette azt is, hogy ehhez természetesen a kiváló árértékű, minőségi faipari gépek forgalmazása is nagyban hozzájárul, s ha szükséges, többször is ideutaznak személyesen, s ismertetik a lehetséges újításokat. Ebben pedig a Magyar Kereskedőház helyi irodavezetője is a segítségükre van.

– Jókor és jó időben szeretnénk belépni a piacra és megismerkedni a vajdasági és a szerbiai fával foglalkozó szakemberekkel, s partnerek vagyunk a napi üzemeltetésben, épp úgy, mint a munkatársaik továbbképzésében is – mondta az ügyvezető. Céljuk az alacsony működési költségek és kiváló ár-érték arányú gépek biztosítása, s ezáltal is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy ügyfeleik sikeres vállalkozókként tudjanak működni a tartományunk területén, illetve Szerbiában.

A magyarországi vállalatnak a gazdasági tevékenység mellett a közösségi szerepvállalásban is kiemelkedő szerepe van. Többek között minden évben jelentős összeggel támogatják a kis közösségük református egyházát, ezenkívül kiveszik a részüket a településükön minden jó kezdeményezés, rendezvény támogatásában. Ezenkívül a Magyar Favágó Válogatottat is támogatják, s a Stihl céggel karöltve igyekeznek biztosítani számukra a felkészülést és a világversenyeken való szereplést. Jótékonysági tevékenységet is folytatnak, s lehetőségeik függvényében igyekeznek segíteni a rászorulókon. Persze a környezetvédelem terén is tevékenyek, s az állami erdészetekkel együtt számos szakmai napot és faültetési akciót rendeznek.

– Számomra nagyon fontos, és ehhez tartom is magamat, hogy ha az ügyfeleink megtisztelnek azzal, hogy nálunk vásárolnak berendezéseket és ezáltal jövedelemre teszünk szert, akkor kutyakötelességünk abból visszajuttatni azoknak a szervezeteknek, embereknek, amelyek/akik fontosak a számunkra – nyugtázta az ügyvezető.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége