2024. április 18., csütörtök

Rajzaival a betegség ellen

Vučić állampolgárságot kínált egy afgán családnak

Aleksandar Vučić államfő tegnap fogadta a tízéves afgán Farhad Nurit, aki rajzainak eladásával nyújtott segítséget, hogy minél gyorsabban összegyűljön a kellő összeg egy szerbiai, hétéves fiú életmentő műtétjére. Az államfő szerb állampolgárságot ajánlott az afgán fiúnak és a családjának.

Vučić szerint jó lenne Szerbiában tartani az emberségességéről tanúbizonyságot tett fiatal művészt és családját, így a tízéves fiú édesapjának munkát ajánlott, Farhadnak pedig ösztöndíjat kínált fel, ami hozzásegíthetné ahhoz, hogy fejlessze művészi tehetségét.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Farhad Nuri, aki szüleivel és testvéreivel a Belgrád melletti krnjačai befogadóközpontban él, elmondta, bár a családja Svájcba szeretne eljutni, ő szívesen maradna Szerbiában.

– Tudom, milyen hosszú utat tettek meg, mire Szerbiába értek, és mennyi nehézséggel szembesültek, és azt is tudom, hogy Svájcba mennének. Szeretném felkínálni, hogy maradjanak Szerbiában, és bár januárban terveznek továbbindulni Svájca, van idő ezt megfontolni. Szerbia nem olyan gazdag ország, mint Svájc, de arra kérem önöket, járják be Belgrádot, ismerjék meg jobban a várost, hogy lássák milyen szép – emelte ki Vučić amikor a Nuri családot fogadta.

Az államfő rámutatott, Szerbiában nincs elég azokból a szobafestőkből, akik gipszelemek felrakását is vállalják, így biztos abban, hogy hamar munkát kap Szerbiában is, és el tudja majd itt is tartani a családját. Mint mondta, több vállalat is szívesen alkalmazná, hiszen nincs elegendő a Farhad édesapjához hasonló szakemberekből.

Farhad Nuri az elnökkel való találkozó során kiemelte, szeretne Szerbiában maradni, jól érzi ugyanis itt magát.

– Amikor Afganisztánban rajzoltam valamit, senki észre sem vette a rajzaimat – emelte ki Farhad. Elmondta, egy-egy rajzán 8–11 órát is dolgozott.