2024. március 29., péntek

Papović: Szerbia az EU hulladéklerakója

Hiába az azonos márkajelzés, a termék minősége nem ugyanaz

Goran Papović, a Szerbiai Fogyasztók Nemzeti Szervezetének (NOPS) elnöke szerint, ha Magyarország, Szlovákia és Lengyelország arra panaszkodik, hogy ők az Európai Unió szemeteskannája, mert a piacukra érkező uniós termékek rosszabb minőségűek, mint az EU-ban, akkor Szerbia egyenesen az EU szeméttelepének tekinthető. Nálunk még komolyabbak a gondok, a rossz minőségű külföldi termékek listája még hosszabb.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Hiába az azonos márkajelzés, az azonos csomagolás, a harmadik világ országaiban nem ugyanazt kapja a vásárló, mint Nyugat-Európában. A harmadik világ országaiba szánt árut Csehországban és Lengyelországban gyártják. Az árucímke alapján azt hinnénk, egyforma termékek, de nem így van. Ha látják, hogy az árucímke csak szerb, macedón, horvát nyelvű, akkor tudniuk kell, hogy az áru a fejletlenek számára készült. Ha német vagy spanyol a címke, biztosak lehetünk abban, hogy a terméket az anyavállalatban gyártották – magyarázta Papović az RTS műsorában.

Szerinte megengedhetetlen, hogy az EU-ból érkező termékekről egy-két ember döntsön. Túl nagy a behozatali lobbi nyomása. Nagy gond, hogy még mindig nem működik a Nemzeti Referencia Laboratórium, és sem műszaki feltételeink, sem szakembereink nincsenek arra, hogy elvégezzük a szakszerű elemzéseket. Mint Papović mondta, tudomása szerint a nemzeti laboratóriumban 25 000 dinárért alkalmaztak volna szakembereket, ami tiszta utópia.