2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – SZUPERLIGA

Partizan vagy Zvezda?

Nehezen képzelhető el, hogy a szerbiai Szuperliga új idénye kapcsán akár egyetlen honi vagy külföldi szakíró is kellő komolysággal tud nekivágni a témának. Az egyetlen nem megmosolyogni való az, hogy a klubok súlyos milliókat (euróban!) költenek majd el egy olyan versenysorozatra, amelyről máris tudvalévő, hogy vagy a Partizan, vagy pedig a C. zvezda nyeri majd meg, attól függően, hogy a csúcspolitika melyiket támogatja, illetve hogy mikor melyik játékvezető menti meg őket egy-egy nevetséges ítélettel.

A címvédő Partizan átlagéletkora 25,6 év, tehát tapasztalt csapatról beszélhetünk, amelyben a legtöbbre taksált játékos a támadó Uroš Đurđević, akit 3,5 millió euróra becsült a csapat, a középpályán pedig a két braziltól, Leonardótól és Everton Luiztól várják a legtöbbet, akik 3 millió, illetve 2,5 millió euróba kerülnek a Partizan szerint. Véleményünk szerint a bajnok legnagyobb ütőkártyája mégis az edzője, az 51 éves Miroslav Đukić lesz.

A C. zvezda soraiban a támadó középpályás Guélor Kangát (gaboni) becsülik a legtöbbre (3 millió euró), a másik színes bőrű, Michell Donald (holland) pedig védekező középpályás, és 2 milliót ér. A csapat átlagéletkora 23,6 év, edzője pedig a 47 éves Vladan Milojević, aki az athéni Panionioszból érkezett.

A tavalyi bronzérmes Vojvodina legértékesebb játékosa a 25 éves Filip Malbašić, a csapat átlagéletkora 23,3 év, az edzői teendőket pedig a 43 éves Vlado Karakaš végzi. A csapat véleményünk szerint a most kezdődő idényben is felérhet a dobogóra.

A szabadkai Spartacus összértékét 5,18 millió euróra becsülik, a legdrágább játékosa pedig a szenttamási születésű támadó, a 26 éves Ognjen Mudrinski, aki öt évvel ezelőtt még 1,5 millió euróba került, manapság 600 ezer euró az ára. Az edző az újvidéki Vojvodinából érkezett 47 éves Aleksandar Veselinović, a csapat átlagéletkora pedig 23,9 év. A prognózisok alapján a Kék Galambok a 2017/2018-as idényben is kiharcolhatják a jó középhelyezést.

Az említett csapatok különösebben erős együttesekkel nem találkoztak a felkészülési időszakban. A Partizan a 7 lejátszott meccsből 3 győzelmet aratott, 3 vereséget szenvedett és 1 döntetlent játszott, a Zvezda mérlege 1-1-2, a Vojvodináé 3-0-2, a Spartacusé pedig 2-1-1.

Az 1. forduló párosítása: Vojvodina–Čukarički (ma, 20 óra), Partizan–Mačva (szombat, 19 óra), Javor–Borac, Spartacus–Bačka, Voždovac–Radnik, Napredak–Rad, Mladost–Zemun (szombat, 20 óra), C. zvezda–Radnički (N) (vasárnap, 19 óra).