2024. március 29., péntek

Berlin, Párizs és Moszkva egyetért abban, hogy maradéktalanul meg kell teremteni a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában

Németország, Franciaország és Oroszország vezetői egyetértenek abban, hogy a 2015-ös kelet-ukrajnai békemegállapodás részét képező tűzszünetet maradéktalanul meg kell teremteni.

Angela Merkel, Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin szombaton a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hamburgi csúcstalálkozójának keretében tartott megbeszélést.

A 2015-ös békemegállapodást Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande akkori francia elnök közvetítésével sikerült megkötni Minszkben, de ezt mind a mai napig nem tudták maradéktalanul átvinni a gyakorlatba. Azóta Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna diplomáciai erőfeszítéseik révén elérte, hogy a konfliktus korlátozott maradt. A diplomáciai egyeztetésekben most új résztvevő Emmanuel Macron francia elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a csúcson kétoldalú tárgyalást folytatott török hivatali kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal, és dicsérte Törökország hozzájárulását a szíriai béke megteremtéséhez. Erdogan hozzáállása révén "sikerült javítani a helyzeten" - jelentette ki az orosz elnök találkozójuk előtt.

Erdogan is dicsérte Putyin szerepét a szíriai konfliktus megoldásában, majd azt mondta, hogy a két ország erőfeszítéseivel "jó példával jár elöl" a nemzetközi közösségben.

Oroszország, Törökország és Irán májusban megállapodott több "deeszkalációs" övezet kialakításában Szíriában, de ennek a megállapodásnak a részleteit, az övezetek határait és az ellenőrzési mechanizmust még nem tudták meghatározni. Erre legutóbb szerdán tettek kísérletet Asztanában.