2024. március 28., csütörtök

Kilometarski redovi kamiona

Juče ujutru se na Kelebiji čekalo sedam sati

Na graničnom prelazu Kelebija, juče u deset sati, red kamiona koji su čekali da pređu granicu protezao se čak do crkve. Bilo je više od šezdeset kamiona u redu a mi smo razgovarali sa dva šofera. Tvrde da, kako im se čini, sledi najmanje sedam sati čekanja.

Foto: Gergely Arpad

Foto: Gergely Arpad

- Treba da isporučim betonske mešalice za Nemačku, tačnije u okolinu Minhena. Jutros u pet sati sam stao u red, nadam se da ću granicu preći do dva sata popodne. Prema mojim procenama, u Minhen ću stići sutra uveče- rekao je vozač kamiona iz Sremske Palanke.

Antun Moravčić, vozač kamiona, rekao je da su veće gužve početkom nedelje, ponedeljkom, utorkom i sredom, te se jako dugo čeka, dok petkom jedva da ima kamiona na granici. Na internet stranici Auto-Moto saveza Srbije, piše da kamioni na graničnom prelazu Kelebija, prilikom izlaska iz zemlje, čekaju svega sat vremena. Prema istom izvoru, na graničnom prelazu Horgoš, kamioni na izlazak čekaju devedeset minuta. Na njihovoj stranici skreću pažnju da su Mađarske vlasti pojačale kontrolu i za putnička i za teretna vozila u oba pravca, na granici sa Srbijom a više se čeka na ulazak u Mađarsku. Putnici treba da se pripreme za ovo! Pokušali smo telefonom da dobijemo granični prelaz Horgoš, međutim nismo uspeli da stupimo u kontakt sa nadležnima.