2024. április 19., péntek

Granice ostaju zatvorene

Viktor Orban: dok sam ja premijer, na južnoj granici ostaće ograda

Premijer Orban je juče je na dnevnom redu u parlamentu govorio o nedavno završenoj nacionalnoj konsultaciji koja je je bila najuspešnija do sada. Istakao je da je većina ispitanika složna sa vladom po pitanju migracija i politikom koju vodi Brisel. Potvrdio je da će ograda ostati na mestu, te da će interese Mađarskog naroda braniti i pred Evropskom komisijom.

“Sve dok sam ja premijer Mađarske i dok stojim ovde, dotle će i ograda na južnoj granici stajati“- izjavio je premijer.

Na ovim konsultacijama se pokazalo da izabrani parlament zajedno sa vladom ima jaku volju i velike mogućnosti. Upravo je to osnova današnje države, zbog toga je uspešno izbegnuta novčana katastrofa, stopiran je porast cena, hiljade ljudi je dobilo posao, povećali smo plate, doveli smo Mađarsku na put ekonomskog razvoja- podsećao je na ranije konsultacije. Građani su sve više zainteresovani za javne poslove, izražavaju svoje mišljenja, jer ipak vlada sa građanima čini državu.

Prema njegovim rečima, tokom godina se formirala nova celina, novo nacionalno jedinstvo, duhovno, političko i akciono jedinstvo. Ideja je ta da želimo „mađarsku Mađarsku i evropsku Evropu“.

Viktor Orban  je dodao da danas u Evropi „mejnstrim politička klasa“ pitanja birača svrstava u populizam. Govoreći o ovoj Nacionalnoj konsultaciji istakao je da je milion i šestohiljada vraćenih upitnika dosadašnji rekord. Do sada je obrađeno 1,4 miliona na osnovu čega se vidi jednoglasno mišljenje o zaštiti režima  kao i zahtev da se migranti stave pod nadzor dok vlast ne odluči šta će sa njima.

Potpuni konsenzus je da se kazne oni koji pomažu ilegalne imigracije i krijumčare ljudima. Prema 99 odsto ispitanika, međunarodne organizacije treba da budu u obavezi da se registruju i izjave koja im je svrha u Mađarskoj- rekao je premijer.

Što se tiče otvaranja radnih mesta, stav je da se o budućnosti Mađarske ekonomije pitaju isključivo Mađari. Isto tako, velika većina veruje da ubuduće Mađari odlučuju o svom sistemu oporezivanja.

Premijer kaže da većina Mađara misli da „Brisel galopira u suprotnom smeru“, „ne smemo dozvoliti da nam preuzmu uzde“  niti smemo dozvoliti da nam nametnu program o oporezivanju, platama i režijskim troškovima.

Evropska Unije nije Brisel, već dobrovoljno udruženje evropskih naroda. Mađarska nije antievropska, niti je ikada bila. Upravo suprotno, vlada predstavlja pravu evropsku poziciju, štiti evropski sporazum. Istakao je još i to da se nije položaj Mađara promenio, već je Brisel promenio sarkazam. 

Viktor Orban tvrdi da  „Brisel otvoreno stoji uz teroriste“ što je neshvatljivo. Za Sirijca koji je nedozvoljeno prešao granicu i osuđen na 10 godina zatvora, rekli su da je Ahmed H. nesposoban da slaže, i da je to bilo bitnije od bezbednosti Mađara, što je neprihvatljivo. Takođe je nazvao apsurdnim to što danas jedan bogati špekulant određuje Briselu „gde je put ka napred“. Evropski lideri se klanjaju Đerđu Šorošu koji govori Evropi šta treba da radi- istakao je premijer. 

Ako neko zaista želi da pomogne ljudima sa Bliskog istoka i Afrike, onda ne bi finansirao milionima dolara mrežu političkih aktivista i boraca za ljudska prava, već bi otvarao radna mesta, gradio škole i bolnice tamo gde je to potrebno.

Poslanike je zamolio da stanu na stranu Mađara u slučajevima sa Briselom i Šoroš-mafijom. „Molim vas da ne sečete granu na kojoj sedite, jer ako neko podržava migracije, želi da sruši ogradu, ako želi da bez identifikacije i svrhe prihvati migrante u Mađarskoj, taj radi protiv Mađarske nacije“- rekao je Viktor Orban.