2024. március 29., péntek

Kullancs- és szúnyogirtás

A Ciklonizacija közvállalat megkezdte a kullancsok irtását, hamarosan a szúnyogirtás is kezdetét veszi.

Elkezdődött a kullancsirtás Újvidék területén, hamarosan a szúnyogok is „rátesznek” (Dávid Csilla felvétele)

Elkezdődött a kullancsirtás Újvidék területén, hamarosan a szúnyogok is „rátesznek” (Dávid Csilla felvétele)

Dario Aćimović, a Ciklonizacija alkalmazottja a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy a folyamatosan végzett ellenőrzés azt mutatja, már most is indokolt a kullancsok irtása – az akciót a város területének 90 százalékán végrehajtották. Hozzátette: a kullancsirtási akció eddig sikeresnek bizonyult, a szúnyogok mennyisége az idén is a tavalyihoz hasonló.

– A kullancsok leginkább tavasszal és az ősz kezdetén szaporodnak el, számukra ekkor a legkedvezőbb a hőmérséklet. A Ciklonizacija a városi zöld felületekre összpontosít, nagyjából itt tartózkodik a legtöbb kisgyerek – a parkok, az iskolaudvarok, az óvodaudvarok, a Duna melletti sétány környéke és a kutyafuttatásra előrelátott területek a legkritikusabbak. Az egész városban és a peremvárosi településeken is elvégezzük a kullancsirtást – mondta Aćimović.

Ami a szúnyogokat illeti, a szakértő elmondta, még túl hideg van ahhoz, hogy a szúnyogok a szabadban, kifejlett állapotban szaporodhassanak, de folyamatosan figyelik a Duna és a csatornák vízszintjét.

– Az előző évekhez hasonlóan, az idén is az a célunk, hogy a lárvákat pusztítjuk el, még a szúnyogok kikelése előtt, mert így később kevesebb gondunk lesz velük. Az első szúnyogirtási akciónk legvalószínűbb a jövő héten kezdődik, de ha felmelegszik az idő, akkor még ezen a héten – magyarázta Aćimović. Hozzátette: tavaly rekordszámú szúnyogirtási akciót hajtottak végre, mivel kora tavasztól késő őszig meleg volt az idő.

@keretes = A Ciklonizacija közvállalatban felhívták a polgárok figyelmét arra, hogy a Fruška gorán nem végeznek sem kullancs-, sem szúnyogirtást, ezért ha a polgárok kirándulni mennek az erdőbe, utána kötelezően nézzék át a bőrüket, hajukat, ha bőrbe fúródva észlelik magukon a kullancsot, akkor forduljanak orvoshoz. Abban az esetben, ha házi kedvencüket is magukkal viszik, bundájukat feltétlenül vizsgálják át a túra után, és szükség esetén vigyék állatorvoshoz.